5 jaja
80 g glatkog brašna
120 g sjeckanih oraha
100 g ribane čokolade
250 g maslaca sobne temperature
200 g šećera u prahu
fino ribana korica 1 limuna
prstohvat cimeta
100 ml tamnog ruma
1 čajna žličica mljevene crne kave
prstohvat soli
oko 200 g marmelade od ribizla
Za ganache glazuru:
200 g čokolade sa 50% kakaa
200 ml slatkog vrhnja 35% mm
Pripremiti kalup - malo namastiti i obložiti papirom za pečenje. Jaja odvojiti. Brašno prosijati pa dodati sjeckane orahe, kavu, sol i ribanu čokoladu. Omekšali maslac i šećer u prahu pjenasto izmiksati, dodati limunovu koricu i cimet. Umiješati rum, miksati da se poveže pa dodavati jedno po jedno jaje. Maknuti s miksera pa lagano umiješati brašno. Sipati u pripremljeni kalup pa staviti peći u pećnicu zagrijanu na 180°C oko 15 minuta. Ohladiti, pečeno razrezati na tri jednaka dijela. Spojiti zagrijanom marmeladom od ribizla pa staviti u hladnjak da se stisne. Pripremiti ganache glazuru. Slatko vrhnje zagrijati do točke vrenja - ne bi trebalo zakipjeti. Preliti preko natrgane čokolade pa pustiti nekoliko minuta da toplina vrhnja otopi čokoladu. Miješati do glatke smjese. Pustiti da se ohladi i stisne pa ukrasiti kolač.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....