Piše, kuha i snima Tihana Lohinski
Biskvit je prepun mirisnih začina, izuzetno je ukusan i mekan, a zahvaljujući mrkvi i sočan. Krema od sira savršeno se slaže s takvim biskvitom pa smo ovim muffinima dodali cheesecake sloj i sve začinili superhrskavim posipom od šećera, brašna, maslaca, oraha i cimeta. Idealna poslastica nakon ručka, zar ne?
ZA MUFFINE:
40 grama grubo nasjeckanih i tostiranih oraha
3 sitno naribane mrkve (oko 170 grama)
130 grama brašna
pola žličice sode bikarbone
1 žličica praška za pecivo
1/4 žličice soli
1 žličica cimeta, po želji još malo mljevenih klinčića, muškatnog oraščića, mljevenog đumbira
2 jaja
žličica ekstrakta od vanilije
140 grama šećera
100 ml ulja
ZA KREMU OD SIRA:
200 grama svježeg sira
1 jaje
pola žličice ekstrakta vanilije
1 i pol žlica šećera
2 žlice soka od limuna
5 žlica vrhnja za šlag
ZA POSIP:
pola šalice šećera
trećina šalice brašna
dvije žličice cimeta
1/4 šalice hladnog, na komadiće izrezanog maslaca
1/3 šalice sitno nasjeckanih oraha
* koristila sam šalicu od 150 ml
U jednoj posudi pomiješajte suhe sastojke: brašno, cimet, sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. U drugoj posudi mikserom izradite jaja, postupno dodajte šećer i miksajte još nekoliko minuta. Dodajte ulje i ekstrakt vanilije i izmiksajte. Zatim postupno dodajte pomiješane suhe sastojke i lagano miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. U nju zatim dodajte naribanu mrkvu i orahe i pomiješajte. Smjesu rasporedite u košarice za muffine tako da budu pune malo više od pola. Pripremite kremu: pomiješajte sir, jaje, vaniliju, sok od limuna i vrhnje za šlag. Kremu žlicom rasporedite po smjesi za biskvit u košaricama za muffine. Pripremite posip: sve sastojke za posip pomiješajte u jednoj posudi i rukom izradite dok se ne povežu i nastane posip mrvičaste teksture. Rasporedite ga po muffinima i stavite ih peći 25-30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva Celzijusovih.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....