S POTPISOM

SLATKI RECEPTI IZ KARANTENE: Sočni tart s kremom i jagodama Juraja Klepića

ŠTO NAŠI NAJBOLJI SLASTIČARI RADE KAD NE RADE? U kriznim vremenima možda je njabolje početi s nečim slatkim!

500 g jagoda

Za slastičarsku kremu:

500 ml mlijeka
1/2 mahune vanilije ili 2 žličice ekstrakta vanilije
4 žumanjka
180 g šećera
40 g gustina
30 g brašna tip 400 (oštro)
20 g maslaca

Za prhko tijesto:

200 g brašna tip 550 (glatko)
100 g brašna tip 400 (oštro) ili 100 g bademova brašna
200 g maslaca
100 g šećer u prahu
1 žumanjak
vanilija, limunova korica

Prvo se bacite na izradu slastičarske kreme jer je trebate ostaviti na hlađenju nakon izrade. Mlijeko, šećer i vaniliju stavite kuhati. U posebnoj posudi povežite žumanjke s gustinom, brašnom i malo mlijeka pazeći da ne bude previše gusto. Kada mlijeko bude pred vrenje, pola količine prelijte preko smjese sa žumanjcima, pomiješajte, a zatim vratiti kuhati na srednjoj jačini vatre. Kad se krema jako zgusne, nastaviti kuhati 4 do 5 minuta dok ne postane svilenkaste teksture. Skinuti s vatre i umiješati maslac sobne temperature, procijediti i koristiti nakon 12 sati hlađenja. Kremu prije punjenja u tart izraditi pjenjačom. Brašno i šećer u prahu sjedinite, zatim dodajte maslac sobne temperature i sve brzo umiješajte, a potom dodajte i žumanjak, vaniliju te limunovu koricu. Kad ste dobili homogenu smjesu, ostavite tijesto da odmori 1 sat u hladnjaku. Valjamo i utiskujemo u kalup. Pečemo na 160°C 15 do 20 minuta dok tijesto ne dobije zlatnosmeđu boju. Kada izvadimo iz pećnice, ostavimo da se ohladi na sobnoj temperaturi i vadimo tart iz kalupa, punimo ga slastičarskom kremom i slažemo jagode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. studeni 2024 02:16