SLASTICE ZA BLAGDANE

SLATKI USKRŠNJI KRUHOVI: Slatka pletenica s kandiranim voćem, pistacijama i orasima

 Marko Miščević
Kad se pripremaju slastice za blagdane, onda se ne štedi: moćni nadjevi, obilje maslaca, bogatstvo suhog voća i zavodljive mješavine začina jamstvo su da će se tražiti kriška više

TIJESTO:

1 kockica svježeg kvasca
300 ml mlijeka
100 g šećera
750 g glatkog brašna
100 g omekšalog maslaca
2 jaja
prstohvat soli
korica pola limuna

NADJEV:

100 g neslanih pistacija
100 g čokolade u kapljicama
150 g miješanog kandiranog voća
50 g suhih smokava
100 g sitno nasjeckanih oraha

Marko Miščević

U većoj posudi izmiješajte šećer, kvasac i toplo mlijeko pa ostavite oko 15 minuta na toplom da se kvasac zapjeni. Zatim dodajte maslac, jaja, sol i koricu limuna te lagano miješajte uz postupno dodavanje brašna. Miješajte dok ne dobijte glatko mekano tijesto. Tijesto ostavite u posudi, prekrite ga prozirnom folijom ili krpom i pustite ga se udvostruči. Dok se tijesto diže pripremite nadjev i usitnite voće kako bi bilo iste veličine. Dignuto tijesto podijelite u dva dijela pa ih razvaljajte na masnom papiru u pravokutnik. Rastopljenim maslacem premažite tijesto i posipajte nadjevom. Tijesto savite u roladu. Oštrim nožem uzdužno prerežite obje rolade i labavo uvijte u pletenicu. Rezana strana obavezno mora biti okrenuta prema gore. Prije pečenja ostavite još da se diže oko pola sata. Pletenicu pecite na 180° C oko 30 minuta. Prije posluživanja kruh se mora dobro ohladiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. studeni 2024 17:31