JEDINI RECEPTI KOJI ĆE VAM TREBATI

(SLATKI UŽICI) POČELA JE SEZONA JAGODA: Ovih sedam recepata spremite na sigurno i napravite ih baš svakog proljeća!

 Marko Miščević / HANZA MEDIA
Mirisni i nadasve ukusni plodovi jagode na početku su sezone, što znači da počinje vrijeme kada ćemo ih s veseljem “upakiravati” u torte, slasne biskvite, kreme ili u zdjelicu sa žlicom tučenog šlaga. Mnoštvo je slastica kojima ova voćka daje glamurozan izgled, a još čarobniji okus

Među njima je svakako Pavlova torta, koja je nastala u čast Ane Pavlove, ruske balerine krhkog i nježnog stasa, no izuzetne snage. Nastupala je na mnogim svjetskim pozornicama, izvodeći glavne uloge u brojnim plesnim izvedbama. Zapisi kažu da je za turneje po Australiji jedan kuhar, inspiriran njezinom nježnom pojavom, pripremio ovu prozračnu i laganu tortu i nazvao je njenim imenom. Druga pak legenda kaže da se to dogodilo na turneji po Novom Zelandu.

Zagreb, 280420.
Editorijal Kolaci od jagoda
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Koja god legenda bila točna, zahvalni smo za ovaj hrskavi i ukusni desert. Drugi kandidat za čaroban okus i glamurozan izgled svakako je francuski desert mille-feuille, slastica s “tisuću” listova. Mille-feuille karakteriziraju tri sloja lisnatog tijesta, slastičarska krema i voće. Apsolutno je svejedno koji desert ćete odabrati, obilato koristite ovu voćku koju je najbolje koristiti svježu i bez velike termičke obrade jer tada najbolje do izražaja dođu njezina svježina, bogatstvo okusa i aroma.

Zagreb, 280420.
Editorijal Kolaci od jagoda
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Imajte pritom na umu jednu važan tehnički detalj - dok ih perete i čistite od peteljki prije uporabe, ne držite ih jako dugo u tekućini, jer će je jagoda djelomično upiti, a zbog toga će brže izgubiti svoj prvotni oblik i uvenuti. Stajanje u tekućini jako brzo može dovesti i do gnjiljenja. Umjesto toga, oprane jagode stavite na kuhinjski papir kako bi se osušile prije uporabe ili skladištenja. S obzirom na to da smo tek na početku perioda dozrijevanja ove voćke, uvrstite je što je češće moguće u svoj dnevni plan prehrane.

Ekleri s kremom od čokolade i jagoda

Zagreb, 280420.
Editorijal Kolaci od jagoda
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Torta Pavlova s jagodama

Zagreb, 280420.
Editorijal Kolaci od jagoda
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Krostata s jagodama

Zagreb, 280420.
Editorijal Kolaci od jagoda
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Biskvit s jagodama u obliku kuglofa

Zagreb, 280420.
Editorijal Kolaci od jagoda
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Mille feuille

Zagreb, 280420.
Editorijal Kolaci od jagoda
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Desert u čaši

Zagreb, 280420.
Editorijal Kolaci od jagoda
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Ledeno nebo

Zagreb, 280420.
Editorijal Kolaci od jagoda
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. studeni 2024 10:20