PROVJEREN RECEPT

SLATKO, A ZDRAVO: Drobljenac s breskvama i domaćim sladoledom od malina

 Berislava Picek

150 g zobenih pahuljica
100 g badema
2 žlice meda
1 žličica ribanog svježeg đumbira
2 žličice cimeta
4 breskve
50 g otopljenog maslaca

Breskve operite i narežite na manje komade. Stavite u zdjelu i dodajte jednu žlicu meda, cimet i đumbir. Sve promiješajte. U sjeckalicu stavite zobene pahuljice i bademe pa sve usitnite, ali ne u brašno, nego malo krupnije, dodajte rastopljeni maslac i drugu žlicu meda pa sve promiješajte. Zdjelice punite breskvama pa na vrh posipajte smjesu od zobenih pahuljica i badema. Stavite u dobro zagrijanu pećnicu na 200° C oko 15, 20 minuta, odnosno dok crumble ne poprimi lijepu zlatnu boju. Servirajte toplo s veganskim sladoledom od malina.

Sladoled o malina
4 zrele banane
1 šalica indijskih oraščića
2 žlice kokosova ulja
3 žlice javorovog sirupa (ili nekog drugog tekućeg zaslađivača po želji)
2 šalice svježih malina

Banane narežemo na ploške, posložimo na tacnu obloženu papirom za pečenje i stavimo u zamrzivač da se smrznu. Indijske oraščiće potopimo u vodi, najbolje preko noći. Zatim u jači multipraktik stavimo smrznute kriške banana, namočene indijske oraščiće, kokosovo ulje koje smo prethodno otopili na pari, javorov sirup te jednu šalicu malina i sve dobro izmiksamo u kremu. Prebacimo u posudu koju ćemo držati u zamrzivaču i u kremu još izmiješamo preostale svježe maline. Izvadite sladoled da lagano omekša 15, 20 minuta prije serviranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. prosinac 2024 17:05