ISPROBANI RECEPTI

SLATKO ZA NAJSLASNIJI KRAJ LJETA: Kolači s kruškama, smokvama, šljivama i grožđem koji će zadiviti i najkritičnije goste!

 Marko Miščević / HANZA MEDIA
VOĆNJACI, A I POLICE TRŽNICA, PUNI SU ZRELIH PLODOVA U KOJIMA TREBA UŽIVATI NAJPRIJE DOK SU SVJEŽI, A ONDA PRIPREMATI SLASTICE I PEKMEZE TE TAKO SAČUVATI NJIHOVE OKUSE

Jesen koju bi mnogi okarakterizirali kao mirno doba u kojem se “stišavaju” ljetna uzbuđenja, na polja i voćnjake baš i ne donosi takvu atmosferu. Sve je puno mirisnih, zdravih i zrelih plodova. Mi smo s tržnice donijeli smokve, grožđe, šljive i kruške, a onda pripremili kolače i sladoled. Smokvu je najbolje jesti svježu, a zimi se, naravno, uživa u sušenima. Međutim, od ovog se voća rade najjednostavniji pekmezi. Naime, guli se u nekoliko poteza (bez nožića!), doda se vrlo malo šećera, a za šmekere u pekmez se može dodati narančina korica. Mi smo ih odlučili svježe staviti na tortu uz dodatak pistacija.

Zagreb, 250819.
Editorijal  Vocni kolaci za magazin Dobra hrana koje je pripremila Slavica Sagolj. Na slici je crumble od sljive.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

O grožđu ne treba niti raspravljati jer sada dolazi doba kada su vinari najzaposleniji. Naravno, u kuhinji nećete raditi vino, ali od grožđa se mogu napraviti odlični kolači i savijače ili pak tartovi. Zna se, bez šljiva nema dobre rakije, a domaćice koje vole izazove sigurno će kuhati onaj pravi, pečeni pekmez, kada se šljive s kožicom kuhaju i po nekoliko sati, uz mukotrpno miješanje... sve dok smjesa ne postane gotovo crna. Oni koji vole brzinske pekmeze mogu ih jednostavno samljeti u blenderu, dodati šećer i ukuhati ukusnu zimnicu, pogotovo ako se u smjesu dodaju tanko narezane kriške limuna i aroma vanilije, pa i cimeta. Očišćene i prepolovljene mogu se i zamrzavati, a dovitljive će domaćice u sredinu svake staviti kocku šećera - za izradu omiljenih knedli.

Zagreb, 250819.
Editorijal  Vocni kolaci za magazin Dobra hrana koje je pripremila Slavica Sagolj. Na slici je kolac od kruske.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Od šljiva se rade i odlične savijače, a svakako probajte pripremiti i crumble za koji vam donosimo recept. I, na kraju, kruške koje dozrijevaju cijelu jesen, a svojom su posebnom teksturom idealne i za izradu pekmeza (probajte na kilogram kruški dodati kao palac dugačak svježi naribani đumbir). Može ih se dodavati u tartove, torte, razna tijesta, a najjednostavniji desert je kuhana kruška s pekmezom od vanilije prelivena vrućom čokoladom. Jer, kruška i čokolada jako se vole!

Torta od smokava i pistacija

Zagreb, 250819.
Editorijal  Vocni kolaci za magazin Dobra hrana koje je pripremila Slavica Sagolj. Na slici je torta od smokve.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Kruške s medom i kukuruznim pahuljicama

Zagreb, 250819.
Editorijal  Vocni kolaci za magazin Dobra hrana koje je pripremila Slavica Sagolj. Na slici su punjene kruske.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Sladoled od šljiva

Zagreb, 250819.
Editorijal  Vocni kolaci za magazin Dobra hrana koje je pripremila Slavica Sagolj. Na slici je sladoled od sljive.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Čokoladni kolač s kruškama

Zagreb, 250819.
Editorijal  Vocni kolaci za magazin Dobra hrana koje je pripremila Slavica Sagolj. Na slici je kolac od kruske.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Tart s kremom od limuna i grožđa

Zagreb, 250819.
Editorijal  Vocni kolaci za magazin Dobra hrana koje je pripremila Slavica Sagolj. Na slici je kolac od grozda.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Crumble od šljiva

Zagreb, 250819.
Editorijal  Vocni kolaci za magazin Dobra hrana koje je pripremila Slavica Sagolj. Na slici je crumble od sljive.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Rolada sa smokvama

Zagreb, 250819.
Editorijal  Vocni kolaci za magazin Dobra hrana koje je pripremila Slavica Sagolj. Na slici je rolada od smokve.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. studeni 2024 23:15