Trebat će vam:
Za tijesto:
175 g glatkog brašna
25 g šećera u prahu
100 g hladnog maslaca
1 žutanjak
1 žlica vode
Za kremu:
5 jaja
220 g šećera u prahu
korica i sok jednog limuna
125 ml vrhnja za šlag
Za ukrašavanje:
500 g bijelog grožđa
Priprema:
U posudu stavite brašno, šećer u prahu i izmiješajte. Dodajte na kockice narezan hladan maslac i miješajte dok ne dobijete glatku strukturu. Dodajte žutanjak i žlicu vode te sjedinite u glatko tijesto. Ostavite da odstoji sat vremena u hladnjaku. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini pa ga stavite u kalup za pečenje. Uklonite višak tijesta s rubova, tijesto nabodite vilicom, stavite na njega papir za pečenje ili foliju, koju prekrijte rižom ili grahom kako se ne bi diglo. Stavite tijesto peći 10 minuta na 175°C. Nakon toga izvadite tijesto iz pećnice, maknite foliju i pecite još par minuta bez ikakvih dodataka. U međuvremenu pripremite kremu. U posudu stavite jaja, šećer i ručno pjenasto izmiješajte. Dodajte vrhnje, koricu i sok limuna i sve sjedinite. Smjesu izlijte u kalup na tijesto i sve pecite još 35 minuta na 160°C. Pečeni kolač dobro ohladite i ukrasite grožđem.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....