ISPROBANI RECEPTI

SLATKO ZA NAJSLASNIJI KRAJ LJETA: Torta od smokava i pistacija

 Marko Miščević / HANZA MEDIA
VOĆNJACI, A I POLICE TRŽNICA, PUNI SU ZRELIH PLODOVA U KOJIMA TREBA UŽIVATI NAJPRIJE DOK SU SVJEŽI, A ONDA PRIPREMATI SLASTICE I PEKMEZE TE TAKO SAČUVATI NJIHOVE OKUSE

Trebat će vam:

Za tijesto:

300 g glatkog brašna
150 g smeđeg šećera
4 jaja
1 vanilin šećer
1 žličica cimeta
250 ml suncokretova ulja
50 g mljevenih oraha
50 g mljevenih badema
pola žličice sode bikarbone
2 naribane jabuke

Za kremu:

750 ml mlijeka
120 g kristal šećera
2 vanilin šećera
3 na vrh žlice glatkog brašna
2 žlice gustina
sok i korica jednog limuna
120 g omekšalog maslaca

Za ukrašavanje:

800 g svježih smokava
100 g očišćenih pistacija

Zagreb, 250819.
Editorijal  Vocni kolaci za magazin Dobra hrana koje je pripremila Slavica Sagolj. Na slici je torta od smokve.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Priprema:

U posudu za miksanje stavite jaja i obje vrste šećera te dobro izmiješajte dok se šećer ne otopi. Laganim miješanjem dodajte ulje, cimet, sodu bikarbonu, brašno i na samom kraju mljevene orahe, bademe te naribane jabuke. Izlijte smjesu u kalup za torte i pecite 45 minuta na 180°C. Pečeni biskvit izvadite iz pećnice i ostavite da se dobro ohladi. U veću posudu stavite mlijeko, obje vrste šećera i dobro izmiješajte. Dodajte brašno i gustin te pjenjačom dobro izmiješajte. Tako ćete izbjeći grudice. Pripremljenu mješavinu stavite u posudu te na laganoj vatri skuhajte kremu. Kuhanu kremu ohladite. Kada se krema ohladila, dodajte maslac, sok i koricu jednog limuna te sve dobro izmiješajte. Ohlađeni biskvit prerežite, na donji dio stavite polovicu kreme, na manje komade narezane smokve i polovicu nasjeckanih pistacija. Poklopite gornjim dijelom biskvita, namažite ga preostalom kremom i dekorirajte preostalim smokvama i pistacijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. prosinac 2024 09:30