Recept Sweet Corner
Za podlogu:
200 g čokoladnih keksića
100 g maslaca
Za kremu:
1 kg krem namaza od sira sobne temperature 200 g šećera 35 g brašna 5 jaja sobne temperature 80 ml vrhnja za šlag 1 žličica ekstrakta vanilije |
Gornji sloj:
240 ml kiselog vrhnja 30 g šećera pola žličice ekstrakta vanilije |
Preljev od jagoda:
250 g jagoda 60 g šećera 6 žlica vode 2 žličice gustina |
Priprema:
U multipraktiku miksajte keksiće. Otopite maslac na laganoj vatri i umiješajte ga keksićima. Dobro promiješajte pa smjesu od keksa utisnite u kalup promjera 23 cm. Keksiće utisnite u visinu od cca 2,5 cm. Kalup stavite u hladnjak dok radite kremu. Pećnicu zagrijte na 170 stupnjeva. Sir, brašno i šećer miksajte na srednjoj brzini jednu minutu. Dodajte jedno po jedno jaje, ali poslije svakog jajeta smjesu dobro izmiksajte, barem 30 sekundi. Dodajte vrhnje za šlag i ekstrakt vanilije pa promiješajte. U pripremljeni kalup sa keksićima ulijte smjesu , kalup stavite u veći pleh i pecite na 170 stupnjeva 15 minuta. Nakon toga smanjite temperaturu na 120 stupnjeva i pecite još dodatnih 90 minuta. Izvadite kolač i stavite na žicu da se malo ohladi. Prođite nožem oko ruba kalupa, kako bi izbjegli pucanje sloja keksića tokom hlađenja. U posudi izmiksajte kiselo vrhnje, šećer i vaniliju i premažite kolač, i vratite u pećnicu na 120 stupnjeva još 15 minuta. Izvadite kolač, ostavite da se skroz ohladi, prekrijte ga folijom i stavite u hladnjak da se dobro ohladi, (najbolje je da se hladi oko 12 sati). Za preljev sitno nasjeckajte jagode, stavite ih na laganu vatru zajedno sa šećerom i kuhajte desetak minuta. Gustin razrijedite sa malo vode i umiješajte u jagode te kuhajte dok se smjesa ne zgusne. Smjesu usitnite štapnim mikserom. Ostavite da se ohladi i pri posluživanju svaki komad obilno prelijte umakom od jagoda.