TRADICIONALNI RECEPT

Slavonci za maškare rade listariće, prhko prženo pecivo koje se topi u ustima

 Ena Nagy/Slavonka/
"Ljepota listarića je u tome što ih možete jesti s džemom, a fini su i s domaćih narescima", rekla nam je Ena Nagy

Trebat će vam:

2 jaja sobne temperature
500 ml mlijeka
550 g brašna + još malo za valjanje
10 žlica svinjske masti za prženje
100 g šećera u prahu za posipanje

Priprema:

U mikser stavite jaja i mlijeko. Miksajte na minimalnoj brzini postupno dodajući brašno. Kada ste sjedinili sastojke, možete promijeniti ravnu lopaticu kukom za tijesto. Ako radite ručno, nastavite mijesiti. Tijesto mijesite još 10 minuta. Ako radite ručno, slobodno dodajte još malo brašna za miješenje. Tijesto mora u konačnici biti mekano. Kada ste umijesili, ostavite ga da odmori 30 minuta pokriveno krpom. Nakon odmora razvaljajte tijesto što tanje možete. Mast možete sad već staviti zagrijavati na laganoj vatri. Ako ne konzumirate mast, možete koristiti ulje, bitno je samo da bude barem dva prsta ulja kako listarići ne bi doticali dno. Izrežite manje rombove i u sredini zarežite crtu kao kod poderanih gaća. Pržite sa svake strane po dvije minute, dok ne dobijete zlatnožutu boju. Zadnji korak je na vama, namažite ih pekmezom ili poslužite uz slane slavonske delicije.

image
Ena Nagy/Slavonka/
image
Ena Nagy/Slavonka/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. prosinac 2024 19:55