"Ako ste ljubitelji vrlo kremastih kolača, koji su ujedno osvježavajući zbog voća, puni čistih okusa, onda je ovo definitivno torta za vas i vaše malene. Sasvim slučajno ispala je i bezglutenska. Uživajte u ovoj fenomenalnoj proljetnoj poslastici koju možete zamjenom voća prilagoditi i za tople ljetne dane", napisala je Nastasja kada je s nama podijelila recept za ovu tortu, a mi ćemo samo dodati kako je u pitanju kombinacija s kojom ne možete pogriješiti, a ukrasite li tortu sezonskim jagodama, vjerujte, obožavat će je i mali i veliki.
Za biskvit:
200 g badema
7 g praška za pecivo
90 g šećera šećerne trske
100 g maslinova ulja
10 bjelanjaka (oko 360 g)
Za kremu:
10 žumanjaka
70 g kukuruznog škroba
600 g mlijeka
130 g šećera šećerne trske
1 žličica vanilije u prahu
prstohvat soli
200 g sira mascarpone
100 g maslaca
Za ukrašavanje:
200 g vrhnja za šlag (nezaslađenog)
oko 600 g svježih jagoda + tostirani listići badema, jestivo cvijeće, svježe začinsko bilje
Priprema:
Bademe tostirajte i sameljite tako da budu brašnaste teksture. Ako već imate mljevene bademe, onda ih tostirajte u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 8 do 10 minuta. U posudi pjenjačom izmiješajte ohlađene tostirane bademe, šećer, prašak za pecivo i ulje. U drugoj posudi napravite čvrst snijeg od bjelanjaka. Njega zatim u tri slijeda ukomponirajte u smjesu od badema. Pažljivo prebacite smjesu za biskvit na veliki pleh obložen papirom za pečenje te ga pecite 23 do 25 minuta na 165 °C. Kada je biskvit gotov, ostavite da se potpuno ohladi pa ga uzdužno prerežite na tri jednaka dijela. Žumanjke pjenjačom dobro izmiješajte s kukuruznim škrobom.
Za to vrijeme stavite na laganu vatru grijati mlijeko, šećer, sol i vaniliju pazeći da ne zakipe. Temperirajte žumanjke s ugrijanim mlijekom, pa sve skupa vratite na vatru i neprekidnim miješanjem pjenjačom ugustite kremu (ovo traje najmanje pet minuta). Čim primijetite da je krema postala pudingasta, maknite s vatre i još je nekoliko sekundi dobro izmiješajte pjenjačom. Zatim odmah prebacite skuhanu kremu u čistu posudu i obložite je plastičnom folijom dodirujući površinu kreme. Kad se malo ohladila, pjenja - čom umiješajte i mascarpone te maslac narezan na kockice. Kremu držite u hladnjaku dok ne dođe vrijeme slaganja torte. Na podlogu na kojoj ćete poslužiti tortu stavite prvi dio kore koju ste oprezno skinuli s papira za pečenje.
Premažite debelim slojem kreme, posložite narezane jagode na kockice, prekrijte novim slojem biskvita pa ponovite postupak. Za punjenje iskoristite oko 400 g jagoda, a ostatkom dekori - rajte tortu. Nakon što ste stavili i treći sloj biskvita, premažite cijelu tortu ostatkom kreme. Ostavite je da se hladi nekoliko sati te je nakon toga premažite tankim slojem šlaga kako bi izgledala ljepše. Dekorirajte jagodama, bademima i svježim ukrasima. Prije posluživanja cijelu tortu ostavite u hladnjaku, poželjno preko noći.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....