Složenac od mesa, zelja, tikvica i vrhnja

Težina pripreme: jako lagano

Vrijeme pripreme: 45 min

Broj osoba: 4

Sastojci

  • 400 g mljevenog miješanog mesa
  • 1 glavica luka
  • 1 manja glavica kupusa
  • 2 tikvice
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 2 šalice kiselog vrhnja
  • 1 dcl bijelog vina
  • 100 g nekog topivog sira
  • 2 žlice ulja

Priprema

1. korak

Odvojite listove zelja. Odrežite tvrdi donji dio tako da list zarežete u obliku slova V. Blanširajte ih i stavite na kuhinjsku krpu da se cijede. Nasjeckajte luk, pa ga staklasto prepržite na uju. Dodajte meso i pržite dok ne poprimi smeđu boju. Posolite, popaprite.

2. korak

Operite tikvice i naribajte ih. Namastite dno posude u kojoj ćete peći složenac. Uključite pećnicu na 180 °C. Pomiješajte vrhnje za kuhanje s kiselim vrhnjem i vinom. Malo mješavinom namažite dno posude. Po dnu poslažite listove kupusa, rasporedite po listovima meso, posipajte ribanim sirom i zalijte vrhnjem. Opet stavite listove zelja i slažite tako redom pazeći da posljednji bude list zelja. Zalijte složenac ostatkom vrhnja. Stvite u pećnicu i pecite 30-40 minuta, odnosno dok površina ne poprimi zlatnožutu boju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. studeni 2024 07:15