ILI LAGANI RUČAK

Složenac od tikvica i rajčice sjajno je predjelo ili prilog mesnim i ribljim jelima s roštilja

 Marko Miscevic/Cropix/Cropix
Ovaj složenac odlično se slaže uz jela s roštilja, a poslužite li ga uz tostirani kruh, bit će i lagano, ali zasitno glavno jelo

Trebat će vam:

300 g rajčice sorte šljivar
2 žute tikvice srednje veličine

Za umak:

1 veća glavica luka
3 češnja češnjaka
sol
papar
1 svježa manja crvena paprika
300 ml pirea od rajčice
maslinovo ulje
100 g svježe ribanog parmezana

Za ukrašavanje:

svježi bosiljak

Priprema:

Najprije napravite umak. U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte na sitno narezan luk i lagano popržite. Kad postane staklast, dodajte češnjak. Pržite kratko. Papriku nasjeckajte na sitno i dodajte luku. Kratko popržite. Dodajte pire od rajčica, začinite solju i paprom. Kratko prokuhajte. Dovoljno je nekoliko minuta. Umak malo ohladite. Dok se umak hladi, tikvice i rajčicu narežite na jednake ploške. Umak ulijte u posudu za pečenje, ravnomjerno rasporedite po cijeloj površini. Na njega naribajte parmezan. Po umaku složite povrće, rajčice, tikvice i tako naizmjence dok ne potrošite sve sastojke. Posudu stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 15, 20 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva. Jelo prije serviranja obogatite svježim bosiljkom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2024 18:23