Val vrućine je za nama, a meteorolozi već najavljuju sljedeći. U intervalima vrućine promišljaju se hladna jela, najbolje ona koja ni za pripremanje ne traže grijanje. U okolnostima klimatoloških vrućinskih ekstrema španjolska hladna juha gazpacho izrasla je od jela u kulinarsku disciplinu. Svake godine nastaju stotine novih recepata, od egzotičnih i bizarnih, do lako pripravljivih i primjenjivih u našem okružju. Donosimo vam onaj slavnog chefa Gordona Ramsaya!
Trebat će vam:
1 krastavac, narezan na kockice 1 crvena paprika, narezana na kockice 1 zelena paprika, narezana na kockice 1 kg zrelih rajčica, narezanih i oguljenih 2 češnja češnjaka, protisnuta 2 mlada luka, sitno nasjeckana 75 g starog kruha, narezanog na kockice 2 žlice octa |
Priprema:
Krastavac, paprike, rajčice, češnjak i mladi luk pomiješajte u velikoj zdjeli. Dodajte kruh i začinite solju i paprom. Dodajte ovat i malo maslinova ulja te sve promiješajte rukama, stiščući sve sastojke. Ostavite preko noći da se marinira. Stavite smjesu u blender i sve dobro izmiksajte. Kušajte i korigirajte začine. Konzistencija treba biti između gustog i jako gustog, a to ćete riješiti dodavanjem još maslinova ulja. Ostavite još par sati u hladnjaku da se hladi.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....