PRIPREMI NEŠTO NOVO!

ŠMINKERSKA HRANA: Terine i rillettes koje će vam u restoranima skupo naplatiti kod kuće možete sjajno pripremiti ako slijedite naše recepte!

 Marko Miščević / HANZA MEDIA
Prije konzumacije ovih jela treba proći barem jedan dan da se okusi prožmu, a struktura stisne

Gozbe na visokoj nozi neizostavne su uz “skupe” namirnice i jela poput kavijara, guščje jetre, pašteta, terina, rillettes, prepeličjih jaja i tko zna čega sve ne. Završni začin daju jednako nedostižna pića – vintage šampanjci iz ove ili one godine.

Gornja Stubica, 271119.
Priprema Terine, jela od mljevenog mesa.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Prigodno odjeveni uzvanici u toaletama ili s leptir-mašnama uživaju u vrhunskim delicijama i komentiraju uratke kuhara. Pitanje je prestiža na takvom mjestu biti i takvu vrstu hrane uživati. A ostali smrtnici stoje sa strane i ljubomorno gledaju kroz izloge delikatesnih dućana mala pakiranja spomenutih foie gras, patte de canard, rillettes de porc po paprenim cijenama.

Gornja Stubica, 271119.
Priprema Terine, jela od mljevenog mesa.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

U našem izdvojenom gastronomskom labu, u Donjoj Stubici – kući Zoe, odlučili smo dekonstruirati ta jela i naći odgovor na pitanje: jesu li ona stvarno rezervirana samo za one “gore”. I doista, spomenuta su jela iznimno ukusna i fina, ali sve ostalo zapravo nije istina – niti su nedostižna (lako ih je pripremiti), niti su skupa jer su osnovni sastojci manje cijenjeni dijelovi životinja i peradi.

Gornja Stubica, 271119.
Priprema Terine, jela od mljevenog mesa.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Izuzetak su guščja jetra (šopana), koja, ovisno o klasi (kvaliteti), mogu stajati malo bogatstvo. Srećom, jako je zasitna te je ne trebamo puno. Uglavnom, trošak materijala je desetak puta manji u odnosu na gotove pakirane proizvode iz delikatesnih dućana.

Gornja Stubica, 271119.
Priprema Terine, jela od mljevenog mesa.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Od alata za pripremu trebamo imati kalupe, odnosno posude od keramike koje su najčešće višeg i užeg oblika, dublji lim jer se većina kuha u pećnici u banjamariji (bain marie, posuda potopljena u vodi), te je dobro imati termometar jer poneki recepti zahtijevaju praćenje temperature odnosno kuhaju se točno određeno vrijeme na baš toj temperaturi.

Gornja Stubica, 271119.
Priprema Terine, jela od mljevenog mesa.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Kod naših recepata priklonili smo se najizvornijim inačicama koje nisu komplicirane, ali bitno je paziti da imamo pravu namirnicu, iz provjerenog izvora. Tako će pašteta biti bitno bolja radi li se o domaćim pilićima nego onima iz industrijskog uzgoja. S druge strane, u aromatici koristimo i alkoholna pića, pa se neki jeftini brandy ne može usporediti s okusom dobrog konjaka.

Gornja Stubica, 271119.
Priprema Terine, jela od mljevenog mesa.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

I tu ćemo biti štedljivi, nećemo kupiti cijelu bocu, dovoljno je skoknuti do kafića i kupiti “štamprlek-dva” za van. Pod nazivljem se spominju termini pâté, terina, rillettes… Terina je zapravo hladni složenac. Može biti od povrća, mesa, ili neka od kombinacija - zamislimo je kao hladetinu ili aspik.

Gornja Stubica, 271119.
Priprema Terine, jela od mljevenog mesa.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Rillettes je vrhunska francuska delicija, radi se od svinjetine, peradi ili divljači, a okusno se oplemenjuje prirodnim masnoćama. Usporedbe radi, strukturom je vrlo slična tiblici ili mesu iz banjice (možda finije strukture). Pâtés su paštete, domaće, punog okusa.

Gornja Stubica, 271119.
Priprema Terine, jela od mljevenog mesa.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

U njih ne idu loši sastojci i to je osnovna tajna njihove zamamnosti i naše žudnje za njima. I za kraj, jedina mana pripreme ovih delicija leži u činjenici da prije konzumacije treba proći barem jedan dan da se okusi recepata prožmu, a struktura stisne.

Gornja Stubica, 271119.
Priprema Terine, jela od mljevenog mesa.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Stoga je vrijeme nadolazećih blagdana upravo idealno da iskoristite balkon kao prirodni hladnjak i priručno skladište vaše ekskluzivne robe, koje ćete ionako vrlo brzo isprazniti.

Klasična pašteta od pilećih jetrica

Gornja Stubica, 271119.
Priprema Terine, jela od mljevenog mesa.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Anđeoska jaja na đavolji način

Gornja Stubica, 271119.
Priprema Terine, jela od mljevenog mesa.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Povrće Wellington

Gornja Stubica, 271119.
Priprema Terine, jela od mljevenog mesa.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Terina od dimljene hobotnice

Gornja Stubica, 271119.
Priprema Terine, jela od mljevenog mesa.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Kuglof od zeca ili kunića, teleće jetre i svinjske mekači obložen bajadera špekom

Gornja Stubica, 271119.
Priprema Terine, jela od mljevenog mesa.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Terina u poriluku

Gornja Stubica, 271119.
Priprema Terine, jela od mljevenog mesa.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

48-satna hladetina

Gornja Stubica, 271119.
Priprema Terine, jela od mljevenog mesa.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Rillettes od lososa s džinom i tonikom

Gornja Stubica, 271119.
Priprema Terine, jela od mljevenog mesa.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Rillettes od patke

Gornja Stubica, 271119.
Priprema Terine, jela od mljevenog mesa.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Terina od piletine s pečenim paprikama i sušenim rajčicama

Gornja Stubica, 271119.
Priprema Terine, jela od mljevenog mesa.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Pašteta Zoe s kuhanim smokvama i lardom

Gornja Stubica, 271119.
Priprema Terine, jela od mljevenog mesa.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Foie gras

Gornja Stubica, 271119.
Priprema Terine, jela od mljevenog mesa.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. studeni 2024 21:48