Za paštetu:
200 g pačjih jetrica
200 g pilećih jetrica
100 ml bijelog vina (može i prošek)
50 ml konjaka
250 g luka
4 jaja
350-400 g maslaca
pola velike žlice soli
provansalski začini
100 g larda narezano na tanko
Za smokve:
20 lijepih suhih smokava
200 ml crno vina (caber- net sauvignon)
1-2 zvjezdasta anisa
klinčić
cimet
malo meda
malo vinskog octa
Smokve prokuhajte u vinu i začinima da postanu mekane, dodajte octa tek toliko da dobijete lijep balans slatkoće i kiselosti. Pripremite duguljasti kalup (keramički ili limeni), oko 30 cm dug i 10 cm širok i dubok te jednu veću posudu u kojoj će kalup biti u vodenoj kupelji. Obložite ga lardom ili ako ne želite taj “špekasti dodatak” samo masnim papirom. Vino, konjak i luk stavite u lončić da kipi i da se reducira, tako da luk ostane skoro na suhom. Jetrica dobro očistite od žilica i narežite na komadiće. Stavite ih u posudicu sa soli i provansalskim začinima pa zagrijte nad parom na 40-ak stupnjeva. Dodajte u posudu reducirano vino s lukom u jetrica, prebacite u blender i napravite jednoličnu smjesu, dodajte jaja i izmiksajte dok sve ne bude homogeno. Dodajte rastopljeni maslac i opet izmiksajte, a zatim sve protisnite kroz sitno cjedilo. Ulijte u kalup, dodajte ohlađene smokve, omotajte plastičnom folijom i stavite u veću posudu. Nalijte u nju toplu vodu tako da dođe do iznad polovice smjese u kalupu. Stavite u pećnicu zagrijanu na 140°C na oko četrdeset minuta, dok se smjesa ne stisne i više nije tekuća. Izvadite iz vodene kupelji i ohladite, prvo na sobnu temperaturu, a zatim u hladnjaku preko noći. Izvadite iz kalupa i režite vrućim nožem.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....