ISPROBANI RECEPTI

ŠMINKERSKA HRANA ZA SVAČIJI DŽEP: Povrće Wellington

 Marko Miščević / HANZA MEDIA
Terine, rillettes i slični specijaliteti, koje će vam u restoranima skupo naplatiti, nisu nedostižna jela jer su osnovni sastojci manje cijenjeni dijelovi životinja

100 g kuhane cikle
2 režnja češnjaka
50 g očišćenih badema
50 g očišćenih oraha
500 g raštike
200 g šampinjona
150 g pečene paprike
500 g lisnatog tijesta
1 jaje
100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
svježa majčina dušica
sol
papar

Gornja Stubica, 271119.
Priprema Terine, jela od mljevenog mesa.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Ciklu narežite na tanko, češnjak na listiće, a bademe i orahe usitnite nožem. Raštiku očistite od stabljike i lišće stavite kuhati dok ne omekša te je stavite u ledenu vodu kako bi ostala zelena. Kada se raštika ohladi, dobro je ocijedite od vode (stisnite šakom). U tavici propržite bademe i orahe, dodajte raštiku narezanu na trakice te podlijte dijelom ulja i kratko popirjajte. Izvadite sa strane. Šampi - njone narežite na listiće i popirjajte na dijelu ulja, dodajte malo soli i papra te majčinu dušicu. Ostavite sa strane da se ohladi. Pečene paprike usitnite. Tijesto razvaljajte na dva jednaka dijela debljine oko 3 milimetra. Odvojite žumanjak i bjelanjak pa žumanjak razmutite i premažite rubove tijesta te počnite slagati smjesu. Prvo stavite sloj raštike, potom papriku, šampinjone, pa ciklu. Završite s raštikom. Preklopite drugim dijelom tijesta, a rubove dobro utisnite vilicom. Ostatak žumanjka razrijedite vodom ili malo mlijeka i premažite tijesto. Pecite 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C ili dok tijesto ne dobije zlatnu boju i bude hrskavo. Poslužite uz mileram.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. prosinac 2024 15:41