ISPROBANI RECEPTI

ŠMINKERSKA HRANA ZA SVAČIJI DŽEP: Rillettes od lososa s džinom i tonikom

 Marko Miščević / HANZA MEDIA
Terine, rillettes i slični specijaliteti, koje će vam u restoranima skupo naplatiti, nisu nedostižna jela jer su osnovni sastojci manje cijenjeni dijelovi životinja

500 g fileta od lososa
1 nešpricani limun
50 g vlasca
50 g peršina
1 mladi luk
2 žlice nasjeckanih kapara
80 ml kiselog vrhnja ili milerama
30 ml džina
30 ml tonika
20 ml vode
pola listića želatine
sol
svježe ribani papar

Gornja Stubica, 271119.
Priprema Terine, jela od mljevenog mesa.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Filete od lososa pokapajte s malo limunova soka i ostavite sa strane petnaestak minuta, a masnoću koja izađe obrišite ubrusom. Zagrijte vodu do točke ključanja, stavite losos i ugasite vatru – ostavite desetak minuta u vodi odnosno poširajte. Vlasac i peršin sitno nasjeckajte, mladi luk narežite na srednje velike komade pa sve zamiješajte s kaparima i vrhnjem, soli i paprom. Losos grubo umiješajte u smjesu, dodajte sok od limuna te naribajte pola njegove korice. Želatinu potopite u toplu vodu i kada omekša iscijedite te dodajte u zagrijanu mješavinu vode, džina i tonika dok se ne otopi. U posudi formirajte smjesu od lososa pa prelijte pripremljenom želatinom. Ostavite rillettes da se stisne u hladnjaku nekoliko sati te poslužite s krekerima s kimom ili tamnim kruhom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2024 09:49