Smokve su toliko zahvalne da ih možemo jesti i svježe i sušene. Mi smo u ovim receptima koristili svježe, ali budući da ći možda trebati još koji tjedan da budu savršeno zrele, vi možete koristiti i suhe!
Pizza s mozzarellom, pršutom i smokvama
Za tijesto:
300 g glatkog brašna 1 vrećica suhog kvasca sol papar voda 4 žlice maslinova ulja |
Za nadjev:
100 g pelata žličica sušenog origana sol i papar 1 žlica maslinovog ulja 2 žličice svježeg peršina 300 g mozzarelle 100 g pršuta par grančica ružmarina 1 žličica aceta balsamica 4 svježe smokve |
Od navedenih sastojaka za tijesto zamijesite tijesto za pizzu. Ostavite ga da se diže na toplom mjestu oko 45 minuta. Rukama ga razvaljajte na masni papir. Pelate narežite na sitne komadiće, posolite ih i popaprite te im dodajte sušeni origano, maslinovo ulje i peršin. Sve promiješajte i stavite na tijesto. Zatim poredajte natrganu mozzarellu i pršut. Stavite par grančica ružmarina i smokve. Smokve također možete staviti na kraju kada je pizza pečena, ako želite. Pecite na 200 stupnjeva oko 20 minuta. Kada je gotova prelijte ju acetom balsamicom.
Salata od smokvi i rikule
Za preljev:
2 žličice limunovog soka 2 žličice sitno nasjeckane ljutike prstohvat, dva soli 2 žlice maslinovog ulja |
Za salatu:
šaka oraha 200 g rikule sol i papar 5 svježih smokvi 200 g svježeg kozjeg sira |
Na tavi lagano prepržite smokve koje ste izrezali na četvrtine. Maknite ih na stranu. Pripremite preljev tako da sve sastojke pomiješate u jednu posudu. Salatu krenite slagati tako da u veliku zdjelu stavite rikolu, kozji sir i orahe. Posolite i popaprite i sve promiješajte. Dodajte smokve na vrh i prelijte preljevom.
Focaccia sa smokvama
500 g glatkog brašna 500 g oštrog brašna 30 g šećera 30 g svježeg kvasca 30 g soli 625 ml vode 100 ml maslinovog ulja 1 žlica krupne morske soli 5 smokvi |
Rastopite šećer i kvasac s malo mlake vode. Dodajte ga u brašno zajedno sa soli (30 g) i umijesite izdašno tijesto s ostatkom vode (625 ml). Tijesto ostavite kod ugrijane pećnice da se diže oko sat vremena. Ili pećnicu upalite na 50 stupnjeva i u nju stavite posudu sa tijestom i pričekajte da se udvostruči. Kad se tijesto udvostručilo, premijesite ga još jednom. Uzmite lim i malo ga pobrašnite. Tijesto razvucite do visine 1, 5 cm. Prebacite ga u lim i premažite maslinovim uljem te pospite te krupnom solju. Poredajte smokve. Ostavite da se ponovno udvostruči na toplome mjestu. Pecite na 180 stupnjeva oko 30-35 minuta.
Crostini sa smokvama i ricottom
4 šnite baguettea 100 g ricotte 4 smokve morska sol crni papar maslinovo ulje |
Šnite kruha stavite u pećnicu premazane maslinovim uljem da postanu hrskave. Pecite ih na 200 stupnjeva oko 5-7 minuta. Kad su pečene, namažite ih ricottom i na nju poredajte na šnite izrezane smokve. Posolite i popaprite te prelijte s još malo maslinova ulja.
Pečena patka sa smokvama i ružmarinom
2 pačja batka i zabatka svježi papar sol žlica meda 5 grančica ružmarina 5 smokvi 2 žlice aceta balsamica maslinovo ulje |
Pačje batke i zabatke nasolite i popaprite. U posebnu zdjelu pomiješajte 1 dcl maslinovog ulja, aceto balsamico i med. Batke i zabatke utrljajte preljevom. Patku stavite u prethodno nauljenu vatrostalnu posudu. Natrgajte ružmarin oko nje i poredajte smokve koje ste narezali na četvrtine. Pokrijte s aluminijskom folijom i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu oko pola sata na 200 stupnjeva. Zatim otkrijte meso i pecite još pola sata otkriveno. Poslužite uz kuhani krumpir.
Lignje sa špinatom i smokvama
500 g lignji sol i papar 3 žlice aceta balsamica 500 g baby špinata žlica zelenih maslina 2 lovorova lista 2 češnja češnjaka maslinovo ulje 5 smokvi |
Na malo maslinova ulja prepržite protisnuti češnjak. Dodajte mu lignje narezane na kolutove, sol, papar i lovorov list. Dinstajte par minuta dok lignje ne omekšaju. Dodajte otkoštane masline, aceto balsamico i smokve izrezane na četvrtine. Još malo dinstajte i maknite sa strane. Špinat dobro operite. Složite ga u zdjelu i dodajte lignje i smokve. Prelijte s još malo aceta i maslinova ulja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....