PROBAJ OVO

Sočan pureći batak s karameliziranim klementinama za još posebniji blagdanski ručak

 Berislava Picek/Cropix
Umjesto klasično pripremljene purice, razmislite o batku s klementinama koji bi mogao raspametiti ekipu za stolom

Trebat će vam:

1 pureći batak

ulje

500 ml povrtnog temeljca

200 ml bijelog vina

sol i papar

kovrčavi kelj

Za aromatizirani maslac:

50 g maslaca

prstohvat soli

papar

žlica svježeg začinskog bilja (kadulja, peršin i majčina dušica)

Za karamelizirane klementine:

4 klementine narezane na polovice

30 g maslaca

2 žlice šećera

1 žlica balzamičnog octa

Priprema:

Omekšali maslac stavite u manju zdjelicu. Dodajte sol i papar i sitno nasjeckano začinsko bilje. Promiješajte. Batak izvana posolite i začinite paprom. Lagano odvojite kožu od mesa batka i ugurajte aromatizirani maslac sa svih strana. Stavite meso u posudu za pečenje, dodajte temeljac i vino. Meso pokrijte aluminijskom folijom i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite oko jedan sat ispod folije na 180 °C. Maknite foliju te uz povremeno podlijevanje meso pecite još sat vremena. Pred kraj pečenja batak premažite mješavinom ulja i meda i pecite do željene hrskavosti.

U tavi na laganoj vatri otopite maslac i šećer. Dodajte voće i kuhajte oko pet minuta. Dodajte ocat, malo pojačajte vatru i kuhajte oko tri minute, dok se klementine ne karameliziraju. Poslužite ih uz pečenu puretinu i kovrčavi kelj, koji prije posluživanja jela kratko blanširajte u kipućoj slanoj vodi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. studeni 2024 10:26