Trebat će vam:
1 pureći batak
ulje
500 ml povrtnog temeljca
200 ml bijelog vina
sol i papar
kovrčavi kelj
Za aromatizirani maslac:
50 g maslaca
prstohvat soli
papar
žlica svježeg začinskog bilja (kadulja, peršin i majčina dušica)
Za karamelizirane klementine:
4 klementine narezane na polovice
30 g maslaca
2 žlice šećera
1 žlica balzamičnog octa
Priprema:
Omekšali maslac stavite u manju zdjelicu. Dodajte sol i papar i sitno nasjeckano začinsko bilje. Promiješajte. Batak izvana posolite i začinite paprom. Lagano odvojite kožu od mesa batka i ugurajte aromatizirani maslac sa svih strana. Stavite meso u posudu za pečenje, dodajte temeljac i vino. Meso pokrijte aluminijskom folijom i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite oko jedan sat ispod folije na 180 °C. Maknite foliju te uz povremeno podlijevanje meso pecite još sat vremena. Pred kraj pečenja batak premažite mješavinom ulja i meda i pecite do željene hrskavosti.
U tavi na laganoj vatri otopite maslac i šećer. Dodajte voće i kuhajte oko pet minuta. Dodajte ocat, malo pojačajte vatru i kuhajte oko tri minute, dok se klementine ne karameliziraju. Poslužite ih uz pečenu puretinu i kovrčavi kelj, koji prije posluživanja jela kratko blanširajte u kipućoj slanoj vodi.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....