Trebat će vam:
3 patlidžana srednje veličine
500 g mljevene junetine
200 ml umaka od rajčice
1 šaka svježeg bosiljka
1 luk
2 režnja češnjaka
1 mrkva
manji komad celera
100 ml crnog vina
1 žličica šećera
200 g ribanog sira po želji
200 g mozzarelle
sol, papar
Priprema:
Na dobro zagrijanom ulju najprije pirjajte luk. Dodajte mljevenu junetinu i pirjajte još 10 minuta. Dodajte češnjak, mrkvu i celer koje ste nasjeckali na sitne kockice. Pirjajte još pet minuta pa dodajte vino. Pustite da alkohol ispari, a zatim dodajte i umak od rajčice. Začinite soli i paprom, dodajte žličicu šećera i ubacite šaku svježeg bosiljka. Kuhajte dok mrkva ne omekša. Za to vrijeme patlidžan narežite na tanke ploške, posolite ga i pustite da stoji oko 20 minuta. Nakon toga prebrišite ploške patlidžana papirnatim ubrusom. U posudu za pečenje najprije stavite žlicu mesnog umaka, dno obložite patlidžanima i dodajte mesni umak. Pospite ribanim sirom, a zatim ponovno složite sloj patlidžana. Ponavljajte postupak dok vam ne ponestane sastojaka. Vrh složenca pospite mozzarellom i pecite na 200 stupnjeva oko 40 minuta.