Trebat će vam:
850 - 900 g svinjske plećke
150 g pršuta
100 g suhih smokava
300 g svježih smokava
150 g ementalera narezanog na listiće
100 ml bijelog vina (malvazija)
2 veće glavice luka srebrenca
2 češnja češnjaka
300 ml povrtnog temeljca
sol i papar
prstohvat mljevene dimljene paprike
ulje
senf
kuhinjski konac
Priprema:
Suhe smokve uronite u malvaziju neka malo omekšaju. Svinjetinu oblikujte u veliku debelu šniclu u formi pravokutnika da vam je što lakše rolati. Meso začinite solju i paprom. Po jednoj strani mesa složite listiće pršuta, po njemu složite listiće sira, zatim svježe narezane smokve i na kraju smokve koje su se marinirale u vinu. Polako zarolajte meso pazeći da vam ništa ne iscuri van. Mesnu roladu odmah ukrotite kuhinjskim koncem sa svih strana, što će vam olakšati daljnji rad.
U veliku posudu od lijevanog željeza dodajte ulje te zagrijte na štednjaku. Rolano meso stavite u ulje i ispecite sa svih strana. Pečenu roladu izvadite iz posude te na to ulje dodajte na trakice narezan luk. Pržite dok ne omekša. Dodajte na sitno narezan češnjak, sol, papar, senf i prstohvat mljevene dimljene paprike. Sve zalijte temeljcem i prokuhajte. Vratite meso u posudu te ga uronite u umak. Posudu poklopite i sada stavite u zagrijanu pećnicu te lagano pecite oko sat vremena na 180°C. Nakon tog posudu izvadite iz pećnice, meso obilno zalijte umakom te sa strane dodajte još koju svježe smokvu narezanu na manje dijelove da se pirja u umaku. Posudu vratite u pećnicu na još 15 minuta. Tada maknite poklopac s posude, temperaturu dignite na 220°C i pecite dok meso ne dobije finu koricu, oko 15 minuta. Meso izvadite iz pećnice i pustite da se malo odmori. Narežite na šnite te servirajte s umakom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....