MEĐIMURSKA ŽEMLJENJAČA

Sočnu slasticu napraviti možete i od ostataka makovnjače, orahnjače i panettonea, evo kako

Ostalo vam je kolača od blagdana? Ubacite ih u posudu za pečenje i napravite poslasticu koja može biti doručak, desert ili slatka večera

Sasvim je normalno u blagdansko se vrijeme zanijeti pa, u želji da gostima ponudite što više, pripremiti i previše. Često se upravo to događa sa slasticama, a među onima kojih uvijek ostane komad više, najčešće se nalaze makovnjače, orahnjače i panettone. Kako ne bi propali, uvijek dobra opcija bit će napraviti žemljenjaču, međimursko jelo koje se tradicionalno radi od starog kruha, ali uvijek se može napraviti i od ostataka blagdanskih krušnih delicija, pa čak i buhtli.

image
Marko Miscevic/Cropix/

Sve što će vam trebati je stari kruh ili ostaci kolača, malo mlijeka, koje jaje, a žemljenjaču možete ‘pojačati‘ i dodatkom džema, grožđica ili kockica čokolade. Primjerice, mi smo na ovaj način napravili panettone, koji je već sadržavao suho voće, ali smo mu dodali i kockice tamne čokolade koja se pri pečenju lijepo rastopila i jelo učinila još bogatijim i ukusnijim.

Ovo slatko jelo volimo zato što se pripremom, osim ostataka kolača, mogu potrošiti i ostaci namirnica kao što je, recimo, vrhnje za šlag, a uz to, trebat će vam, dakle, samo još namirnice koje ionako već imate kod kuće. Po želji uvijek možete dodati i rum ili, još bolje, kakav aromatičniji alkohol kao što je amaretto, zatim vaniliju i začine kao što su muškatni oraščić, cimet, klinčić, tonka...

Žemljanjaču možete poslužiti kao desert nakon ručka, ali i za doručak ili slatku večeru.

image
Petr Kazilek/Getty Images/istockphoto

KAKO SE PRIPREMA?

Žemljenjaču uvijek radimo po receptu Sandre Nedeljko. Ona na jedan stari bijeli kruh od otprilike 500 do 700 grama dodaje 500 mililitara mlijeka, jedno jaje, 150 mililitara vrhnja za šlag, 50 mililitara ruma i isto toliko grama šećera. Kada su svi sastojci spremni, stari kruh ili, u ovom slučaju, krušne kolače potrebno je narezati na manje komade. Sve zajedno zatim se prelije mlijekom i rumom ili drugim alkoholom, ako ga koristite. Pustite da sve omekša, otprilike 20-ak minuta.

U kruh dodajte šećer, suho voće, čokoladu i druge dodatke koje koristite, promiješajte i prebacite u kalup koji ste premazali maslacem. Jaje umutite s vrhnjem za šlag i prelijte po vrhu. Kolač pecite u pećnici na 180 stupnjeva oko 20-ak minuta. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu. Ovaj kolač poslužiti možete i uz kuglicu sladoleda ili malo tučenog vrhnja, toplu ili hladnu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. siječanj 2025 12:56