Jeste li ikada primijetili u posljednjim danima svibnja tamnoljubičaste mrlje kojih ima po cesti parkova i u blizini stabala. Siguran je to znak je počela sezona duda ili murve. Iako možda u blizini nema njegov stabla, ptice toliko vole plodove duda da ga beru i nose do gnijezda, ali im nekada i putem ispadne pa oboje pješačke staze i ceste. Mnogi ljudi možda čak i ne shvaćaju da su plodovi zapravo jestivi, jer ih se nikad ne vidi u supermarketu, a i na tržnici se rijetko prodaju. No to je zbog njihove meke i sočne prirode, što ih čini izazovnim za prodaju jer su previše krhki za transport i prodaju, a imaju i vrlo kratak rok trajanja.
Od tri vrste duda, crni ili perzijski dud često se smatra najboljim za jelo. Potječe iz zapadne Azije i stoljećima se uzgaja na Bliskom istoku i u Europi, a okus mu se može usporediti sa slađom kupinom. Postoje mnoge vrste crnog duda, poput iznimno velikog peruanskog diva i iznimno dugog himalajskog duda, iako nijedna zapravo nije bobičasto voće.
To su složeni plodovi, svaki dud je grozd manjih bobica, od kojih je svaka nastala iz pojedinačnog cvijeta. Bijeli dudovi su hrana dudova svilca, koji jedu samo lišće ovog drveta. Uzgajaju se u Kini u tu svrhu više od 4700 godina, a može se pronaći i u našim krajevima. Plodovi su slatki i nemaju miris crnog duda, iako se obično mogu naći u prodaji osušeni. Crveni dud porijeklom je iz Sjeverne Amerike, ali se voće smatra manje ukusnim od crnog i manje slađim od bijelog, iako mnogi svakako uživaju i u njima.
Plodove upotrijebite što je prije moguće nakon skupljanja ili kupovine, ali pazite - sve će obojiti u ljubičasto (ako je riječ o crnom dudu). Zreli dudovi su vrlo krhki, ali ih je potrebno oprati ako se skupljaju sa zemlje. Nježno stavite u cjedilo, nekoliko puta uronite u hladnu vodu i ostavite sa strane da se ocijede. Ovi plodovi dobro funkcioniraju kao zamjena za kupine i maline u receptima. Od njih se rade izvrsni sladoledi, puding, žele, sok i džem.
DŽEM OD DUDA
Trebat će vam:
3 kg duda
500 g šećera
25 g želatine u prahu
sok ½ limuna
cimet u prahu
4 klinčića
Priprema:
U veliki lonac stavite dud i prelijte ga vodom. Uklonite plodove koji isplivaju na površinu. Ocijedite dud i uklonite mu malu peteljku. Stavite ga kuhati u lonac sa šećerom (ne pretjerujte s količinom) i promiješajte nekoliko puta. Nakon što smjesa proključa, smanjite vatru i uz često miješanje kuhajte još desetak minuta. Maknite s vatre i izmiksajte štapnim mikserom, zatim nastavite kuhati sve zajedno nekoliko minuta. Dodajte želatinu, limunov sok, cimet i zdrobljeni klinčić, te na laganoj vatri kuhajte još pet minuta. Pripremljenim džemom napunite čiste staklenke.
SOK OD DUDA
Trebat će vam:
5 kg zrelih plodova duda
1 kg šećera
2 vanilin šećera
voda
Priprema:
Oprane plodove duda parite pet minuta u vreloj vodi, a nakon toga ohladite isto toliko u hladnoj vodi. Tako omekšan i osvježen plod protisnite kroz tkaninu (gazu) ili veoma sitno sito kako biste iscijedili samo sok. Dodajte šećer i vanilin šećer, te kuhajte na srednje jakoj vatri uz stalno miješanje. Kada se sok zgusne, ostavite ga da se hladi, te tako hladnim pripravkom napunite staklenke.
VOĆNA PITA S DUDOM
Trebat će vam:
250 g zrelih dudova
250 g šećera
250 g brašna
1 žličica praška za pecivo
¼ žličice soli
125 g maslaca
100 ml mlijeka
Priprema:
Maslac otopite i pomiješajte sve sastojke osim duda. Dud zagrijte na štednjaku pazeći da ne zagori. Ulijte polovicu smjese u podmazanu posudu za pečenje, a zatim na nju dodajte zagrijani dud. Preostalu smjesu prelijte preko voća. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 40 minuta na 200 ºC.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....