Premda je tradicija za Božić ispeći pticu, znamo da će mnogi htjeti slaviti uz janjetinu. Donosimo dva recepta vrhunskih zagrebačkih kuhara koji će vaš blagdanski stol učiniti posebnim. Tvrtko Šakota iz restorana Nav pripremio nam je rolano otkošteno pile s pečenim krumpirima, dok je chef Mario Mihelj iz zagrebačkog El Tora napravio zapečenu sporo kuhanu janjeću koljenicu s kus-kusom, grožđicama, limunom i povrćem. Recepte potražite u nastavku.
Recept Tvrtka Šakote, chefa restorana Nav
Rolano otkošteno pile s pečenim krumpirima
Trebat će vam:
1 pile, cca 2 kg
1 čajna žličica baharat začinske mješavine
1 čajna žličica sjemenki komorača
4 režnja češnjaka
2 dcl maslinova ulja
2 žlice svježeg ružmarina
sol, crveni papar
Priprema:
Otkostite pile od svih kostiju da dobijete čisto meso. Smiksajte baharat, sjemenke komorača, češnjak, 1 dl maslinova ulja, sol, crveni papar i napravite pastu. Premažite pile izvana i iznutra, zarolati i zavežite špagom te ostavite nekoliko sati, najbolje preko noći. Krumpir narežiten na krupne komade začinite solju, ružmarinom i preostalim maslinovim uljem. Sve zamotajte u papir za pečenje pa u aluminijsku foliju i pecite 3 sata na 14O°C. Odmotajte i pojačajte gornji grijač na 200°C pa pecite još 15 minuta.
Savjet!
Zamotati pile u papir za pečenje pa zatim u aluminijsku foliju da se sačuvaju svi sokovi, u kombinaciji s pečenjem na niskoj temperaturi.
Recept Marija Mihelja, chefa restorana El Toro
Zapečena sporo kuhana janjeća koljenica s kus-kusom, grožđicama, limunom i povrćem
Trebat će vam:
4 janjeće koljenice (stražnja noga)
500 g kus-kusa
sezamovo ulje
100 g grožđica
1 limun
20 g lista korijandera
500 g miksa korjenastog povrća
300 ml bijelog vina
100 g koncentrata rajčice
2 g soli
1 g papra
1 manja vezica timijana
Priprema:
Koljenice začinite te karamelizirajte u loncu. Dodajte korjenasto povrće te karamelizirajte i njega, a zatim na sve to dodajte koncentrat rajčice i sve zajedno prepržite. Deglazirajte sve vinom, a kad vino ispari, dodajte vodu, češnjak i timijan. Kuhajte sve zajedno lagano i poklopljeno te začinite prema potrebi. Kada je koljenica kuhana (mora biti mekana, ali obavezno kuhajte na slaboj vatri da se ne raspadne), prema potrebi dolijte vodu i dodajte malo šećera kako biste smanjili udio kiseline od vina i koncentrata rajčice. Umak od koljenice procijedite i kuhajte dok se ne reducira do 70 posto i ne dobijete fini gusti umak.
Kus-kus kuhajte u omjerima 1:2, vodu dovedite do vrenja pa začinite solju, sezamovim uljem i limunovim sokom. Prelijte preko kus-kusa i poklopite pa ostavite da stoji 20 minuta. Kada kus-kus popije svu tekućinu i postane fino mekan i sočan, vilicom ga razrahlite da postane cijeli zrnat, dodajte u njega namočene grožđice, nasjeckani list korijandera i kriške limuna.
Kada imate sve spremno, u zemljanu, vatrostalnu ili posudu od lijevanog željeza koja može u pećnicu složite koljenice (tanke kosti prema gore), povrće i kus-kus pa zalijte umakom od janjetine i sve zapecite na 200 stupnjeva Celzijevih 20 do 30 minuta. Kada je sve gotovo, izvadite iz pećnice, prelijte s još malo umaka i poslužite. Uz ovo jelo odlično paše salata od mrkve, krastavca, jogurta i mente.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....