Trebat će vam:
1 kg juneće lopatice
2 luka
4 mrkve
1 komad celera
250 ml vina
3 - 4 grančice timijana
1 žlica koncentrata rajčice
2 lovorova lista
300 ml temeljca
2 žličice crvene mljevene paprike
malo brašna
300 g šampinjona
sol i papar
ulje i maslac
Priprema:
U veliku posudu, koja može i u pećnicu, najprije stavite dvije žlice ulja i jednu žlicu maslaca. Pustite da se otope, a zatim dodajte kockice junetine koje ste uvaljali u brašno. Dobro zapecite sa svih strana. U lonac zatim ubacite luk koji ste narezali na veće komade, mrkvu koju ste narezali na kolutiće i sitne kockice celera. Začinite mljevenom crvenom paprikom, ubacite timijan (dio sačuvajte za šampinjone), sol i papar, koncentrat rajčice i lovorov list te dodajte vino. Drvenom kuhačom ostružite dno posude. Dodajte temeljac i sve zajedno kuhajte dok ne počne krčkati. Zatim poklopite i stavite u pećnicu. Pecite 2 sata. Nakon toga otklopite i kuhajte još 20-ak minuta. Dok je jelo u pećnici, na tavi otopite malo maslaca, ubacite grančicu timijana i kratko zapecite očišćene šampinjone koje ste narezali na četvrtine. Posljednjih pet minuta pečenja mesa ubacite šampinjone u posudu za pečenje. Jelo poslužite uz prilog po želji: njoke, krumpir, rižu.