OVO VOLIMO

Sporo pečena junetina u pećnici u gustom umaku ručak je nakon kojeg ne ostaje hrpa suđa

 Annapustynnikova/Getty Images/istockphoto
Pripremite meso i povrće, kratko ih zapecite, a potom ubacite u pećnicu i na dva sata na njih zaboravite

Trebat će vam:

1 kg juneće lopatice

2 luka

4 mrkve

1 komad celera

250 ml vina

3 - 4 grančice timijana

1 žlica koncentrata rajčice

2 lovorova lista

300 ml temeljca

2 žličice crvene mljevene paprike

malo brašna

300 g šampinjona

sol i papar

ulje i maslac

Priprema:

U veliku posudu, koja može i u pećnicu, najprije stavite dvije žlice ulja i jednu žlicu maslaca. Pustite da se otope, a zatim dodajte kockice junetine koje ste uvaljali u brašno. Dobro zapecite sa svih strana. U lonac zatim ubacite luk koji ste narezali na veće komade, mrkvu koju ste narezali na kolutiće i sitne kockice celera. Začinite mljevenom crvenom paprikom, ubacite timijan (dio sačuvajte za šampinjone), sol i papar, koncentrat rajčice i lovorov list te dodajte vino. Drvenom kuhačom ostružite dno posude. Dodajte temeljac i sve zajedno kuhajte dok ne počne krčkati. Zatim poklopite i stavite u pećnicu. Pecite 2 sata. Nakon toga otklopite i kuhajte još 20-ak minuta. Dok je jelo u pećnici, na tavi otopite malo maslaca, ubacite grančicu timijana i kratko zapecite očišćene šampinjone koje ste narezali na četvrtine. Posljednjih pet minuta pečenja mesa ubacite šampinjone u posudu za pečenje. Jelo poslužite uz prilog po želji: njoke, krumpir, rižu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:01