U dane kada vam se jede riba, osim nabrzinu ispečenih fileta ili pak u pećnici ispečene cijele ribe, svakako vrijedi spremiti i bogatu juhu, riblji gulaš ili brudet koji će vas najbolje okrijepiti. Ubacite li u svoju juhu još i mrkvu i krumpire, dobro će vas zasititi i opskrbiti energijom za ostatak dana. Ovo se jelo može spremati i s kombinacijom dviju vrsta ribe, jedne masne i druge ne ili s dodatkom školjkaša, a potražite li inspiraciju u, primjerice, portugalskoj kuhinji, u nju možete ubaciti i malo pečene kobasice kao što je chorizo kako biste svojoj juhi dodali dubinu okusa i aromu dima. Iako biste u idealnom slučaju ovo jušno jelo pripremili s ribljim temeljcem, njega s lakoćom možete zamijeniti kombinacijom pilećeg temeljca i par žlica ribljeg umaka. Budite samo pažljivi kod doziranja! Jedno kad je vaša juha gotova, ukrasite je svježim peršinom i pahuljicama čilija, a poslužite s kriškama limuna i hrskavim kruhom.
Oslić s krumpirom na žlicu
3 žlice maslinovog ulja
1 glavica luka
4 režnja češnjaka
2 rajčice
60 ml bijelog vina
950 ml pilećeg temeljca
2 žličice ribljeg umaka
1/8 žličice mljevenog klinčića (ili pimenta)
1/4 žličice dimljene paprike
1/4 žličice soli
1/4 žličice papra
2 lista lovora
1-2 žlice svježeg timijana
450 g krumpira
100 g mrkve
700 g oslića bez kože
U loncu s debelim dnom zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Pirjajte usitnjeni luk i češnjak, miješajući dok ne omekšaju, ne zamirišu i ne porumene. Dodajte na kockice narezane rajčice i njihove sokove. Kuhajte dok rajčice ne omekšaju. Dodajte bijelo vino i pirjajte dok većina tekućine ne ispari. Dodajte temeljac, riblji umak, prstohvat mljevenog klinčića ili pimenta, dimljenu papriku, sol, papar, lovor i svježi timijan. Dodajte krumpir i mrkvu pa pustite da juha prokuha. Poklopite i pirjajte na laganoj vatri dok krumpir i mrkva ne omekšaju, oko 15 minuta. Dodajte na komade narezanu ribu, pustite da kuha na srednje jakoj vatri, lagano promiješajte (nemojte pretjerano miješati jer će se riba raspasti) i kuhajte otprilike 3-4 minute odnosno dok riba ne bude kuhana. Isključite vatru pa kušajte juhu. Prilagodite sol, dodajte još ako je potrebno. Poslužite toplo.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....