DALMATINSKA MARENDA

Srdele na špicu s blitvom na fažol i zelje na tabak s šalšom su tipična dalmatinska jela

 Tom Dubravec/ Cropix/Cropix
Naš suradnik Zoran Šimunić Šime nabavio je recepte za srdele s blitvom na fažol i zelje na tabak

500 g srdela
500 g blitve
250 g fažola
100 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja
2-3 prstohvata krupne soli, svježe mljeveni papar

Ako ste kupili domaći suhi fažol (grah), stavite ga močiti preko noći. Isperite ga i stavite ga kuhati u dobro posoljenu vodu, a kad omekša, procijedite ga. U međuvremenu, blitvu operite i stavite kuhati u malo vode te povežite s fažolom. Začinite maslinovim uljem, soli i svježe mljevenim paprom. Ugrijte gradele i ispecite srdele, te poslužite po korčulanski - srdele i blitva s fažolom.

Zelje na tabak sa šalšom

500 g divljeg zelja (kupus ili raštika)
200 ml šalše
100 ml maslinova ulja
sol, papar

Kupus (divlje zelje ili raštika) narežite na trakice (bijeli tvrdi dio ne koristite), pa stavite kuhati u dobro posoljenu vodu. Kada omekša, povežite sa šalšom i podlijte uljem te uskladite okuse.

image
Tom Dubravec/ Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2024 07:21