Srdele u marinadi

Težina pripreme: lagano

Vrijeme pripreme: 20 min

Broj osoba: 2

Sastojci

  • 1 kg plave ribe (srdele, lokarde, palamida…)
  • glavica luka
  • nekoliko listova lovora
  • grančice ružmarina
  • papar u zrnu ili drugi začini po želji
  • 2 dl maslinova ulja
  • 2 dl vinske kvasine (ocat)
  • 2 limuna
  • žličica soli
  • malo šećera

Priprema

1. korak

U hladnu vodu stavite ploške luka, ružmarin, lovor i papar u zrnu. Dodajte srdele (ili drugu ribu) pa stavite na vatru da prokuha. Kuhajte desetak minuta, ovisno o veličini ribe. Kada su kuhane, ribe ocijedite a vodu sačuvajte.

2. korak

Očistite ribe od kosti (srdele nije nužno, one mogu ostati i cijele), i filete složite u široku plitku posudu. Prekrijte ih kapulom i začinima iz juhe, pa po tome poslažite ploške limuna. Slažite naizmjenično.

Vodu od kuhanja vratite na vatru.

3. korak

Dodajte maslinovo ulje i kvasinu pa još kratko prokuhajte, da se malo reducira. Marinadom prelijte srdele i pustite da se ohladi. Ovako pripremljene ribe mogu više dana stajati u hladnjaku.

4. korak

Savjet: Hladna marinada od srdele ili druge plave ribe odlična je u kombinaciji s toplom palentom ili krumpir salatom. Sama je savršen hladni snack.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. siječanj 2025 11:40