Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: 20 min
Broj osoba: 2
Sastojci
- 1 kg plave ribe (srdele, lokarde, palamida…)
- glavica luka
- nekoliko listova lovora
- grančice ružmarina
- papar u zrnu ili drugi začini po želji
- 2 dl maslinova ulja
- 2 dl vinske kvasine (ocat)
- 2 limuna
- žličica soli
- malo šećera
Priprema
1. korak
U hladnu vodu stavite ploške luka, ružmarin, lovor i papar u zrnu. Dodajte srdele (ili drugu ribu) pa stavite na vatru da prokuha. Kuhajte desetak minuta, ovisno o veličini ribe. Kada su kuhane, ribe ocijedite a vodu sačuvajte.
2. korak
Očistite ribe od kosti (srdele nije nužno, one mogu ostati i cijele), i filete složite u široku plitku posudu. Prekrijte ih kapulom i začinima iz juhe, pa po tome poslažite ploške limuna. Slažite naizmjenično.
Vodu od kuhanja vratite na vatru.
3. korak
Dodajte maslinovo ulje i kvasinu pa još kratko prokuhajte, da se malo reducira. Marinadom prelijte srdele i pustite da se ohladi. Ovako pripremljene ribe mogu više dana stajati u hladnjaku.
4. korak
Savjet: Hladna marinada od srdele ili druge plave ribe odlična je u kombinaciji s toplom palentom ili krumpir salatom. Sama je savršen hladni snack.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....