Ljubitelji dobre hrane diljem svijeta već dvije sezone s posebnim užitkom gledaju serijal "Searching for Italy" slavnog glumca i velikog gurmana Stanleyja Tuccija. Na svom putovanju kroz Italiju, Stanley donosi priče o popularnoj i manje popularnoj hrani, otkriva recepte i male tajne pripreme. Gledateljima tako često za oko zapne kakva nova adresa koju će pri idućem posjetu Italiji dobro istražiti, ali i recepti koje vrlo lako mogu pripremiti kod kuće. I upravo su spaghetti Nerano postali izrazito popularni na društvenim mrežama nakon što je i Tucci pred kamerama izjavio kako je u pitanju jedno od najboljih jela koje je ikada probao.
Riječ je o tjestenini s prženim tikvicama i sirom koja dolazi iz regije Campania, a povezuje se s Mariom Graziom, koja je, vjeruje se, ovo jelo kreirala za svoj restoran Mariagrazia još 1952. godine. Recept Marie Grazie kasnije se prenosio s generacije na generaciju, a sada je postao popularan u cijelom svijetu.
Za pripremu će vam trebati tjestenina, tikvice (nadamo se da ih još uvijek ponegdje možete pronaći), Provolone del Monaco sir i bosiljak. Recept smo pronašli na Independentu, gdje svojim čitateljima savjetuju da, u slučaju da ne mogu pronaći Provolone, koriste kombinaciju Pecorina i Parmigiano Reggiano sira. U nastavku ga prenosimo u cijelosti.
Trebat će vam:
400 g spaghetta
6 srednje tikvice (oko 1 kg), narezane na kolutiće
1 šaka svježeg bosiljka
200 g Provolone sira (ili 100 g Pecorina i 100 g Parmigiano Reggiano sira)
500 ml suncokretovog ulja
50 g maslaca
Sol i papar
Priprema:
U velikom loncu najprije zagrijte ulje. Treba biti dovoljno vruće da, kada ubacite komadić tikvice, ono odmah počne krčkati i stvore se mjehurići. Kolutiće tikvica pržite dok ne poprime lijepu, zlatnu boju (postupak ćete možda morati ponoviti nekoliko puta s obzirom na količinu tikvica). Tikvice zatim stavite na papirnati ručnik kako bi upio masnoću, a onda ih prebacite na tanjur ili posudu i pustite da se ohlade na sobnoj temperaturi. U velikom loncu zagrijte vodu koju ste najprije posolili. Kada se pojave mjehurići, ubacite tjesteninu i kuhajte nešto kraće nego što je to navedeno na pakiranju. Dok se tjestenina kuha, u tavu stavite ohlađene tikvice i zagrijte ih. Povremeno dodajte vodu od kuhanja tjestenine. Kada tikvice omekšaju, dodajte maslac i miješajte dok se ne otopi. Tikvice razlomite kuhačom. Potom prebacite tjesteninu u tavu s tikvicama. Dodajte sir i dobro promiješajte. Maknite s vatre pa dodajte još malo vode u kojoj se kuhala tjestenina ako je to potrebno. Trebali biste dobiti svilenkasti umak za tjesteninu. Dodatno začinite po želji i dodajte svježi bosiljak. Poslužite toplo.