Kremasto i jako fino

Starinsko jelo koje nikad ne izlazi iz mode blago je iz bakine kuharice, morate ga probati

Mnogo je zaljubljenika u abšmalcane mahune, no ovako pripremljene su nam još bolje

Mahune su jedna od onih namirnica koje ili voliš ili ne voliš. Slično kao i kelj. No dok su ih mnogi kao djeca zaobilazili, s godinama su nam se okusni pupoljci promijenili, pa su mnogima mahune u međuvremenu postale drage i rado viđene u tanjuru. A pripremamo ih na različite načine. Hladne na salatu, tople kao varivo ili u raznim juhama i maneštrama, samostalno ili, pak, kao prilog kakvom slasnom pečenju.

image
Privatni album

Mahune su također zanimljive jer se u našoj gastronomskoj tradiciji koriste od kako znamo. Unutrašnjost Hrvatske posebno voli abšmalcane, što bi značilo zauljene, odnosno mahune na putru. Kako ih pripremiti po ovom receptu, možete pogledati ovdje. Pored njih, među mnogima su popularne i pošrekane mahune, odnosno one koje se pripremaju s malo krumpira i kiselog vrhnja uz dodatak crvene paprike. A kako nam je od ove sezone ostalo još nekoliko vrećica lijepih žutih primjeraka u zamrzivaču, odlučili smo se ovaj vrući ljetni dan razveseliti klasikom koji obožavamo, jer nam jednako prija topao, hladan, kao samostalno jelo ili, pak, uz komad svinjske vratine pečene s malo češnjaka u tavi ili na roštilju. Najbolje od svega je da je ovo jelo zaista lako napraviti i brzo je gotovo, a okus bi vas mogao momentalno vratiti u djetinjstvo, pa čak i oživjeti neke uspomene...

POŠREKANE MAHUNE PO RECEPTU BAKE DRAGICE

Trebat će vam:

1 glavica luka
500 g žutih mahuna (mogu i zelene)
2-3 pune žlice kiselog vrhnja
3-4 žličice mljevene crvene paprike (može i dimljene)
2, 3 režnja češnjaka
svježi peršinov list
sol, papar
1 veći ili 2 manja krumpira

image
Privatni album

Priprema:

Krumpir ogulite, prepolovite i narežite na kockice približno iste veličine. Vodu u kojoj ćete ga kuhati dobro posolite. Kuhajte dok ne omekša, ali pazite da se ne prekuha, jer ćete ga dodati mahunama.

Ako imate svježe, mahune očistite - uklonite kličak i središnju žilu pa ih narežite na komade od oko 5 cm duljine.

U velikom loncu zakuhajte vodu sa soli. Kad zavrije, dodajte mahune i pustite da voda opet provrije. Kad vode krene ključati mahune ocijedite.

U većoj i dubljoj tavi na malo masnoće pirjajte luk, a kad dovoljno uvene i postane staklen, dodajte sitno sjeckani ili protisnuti češnjak da pusti aromu (pazite da ne izgori). Potom u tavu dodajte mahune i krumpir pa pustite pirjati dok višak vode ne ispari. Posolite i popaprite. Dodajte kiselo vrhnje, dobro promiješajte i malo pustite da krčka, pa potom dodajte crvenu papriku. Ako je potrebno, dodajte još vrhnja ili paprike. Na kraju, mahune probajte, po potrebi dodatno dosolite i popaprite pa dodajte sitno sjeckani peršinov list i servirajte.

image
Privatni album

ŠTO AKO IMATE ZAMRZNUTE MAHUNE

Ovo jelo da se napraviti jednako dobro i sa zamrznutim mahunama, jedino je bitno dovoljno rano ih izvaditi iz leda da se otope. U tom slučaju jelo pripremate istim redoslijedom, osim što ćete preskočiti korak u kojem se mahune kuhaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2024 10:42