Zapečena tjestenina sa cvjetačom i inćunima
200 g slanih inćuna 300 g tjestenine 1 veći karfiol (samo cvjetovi) 125 g maslaca 125 g brašna 150 ml mlijeka 1 čajna žličica senfa 140 g naribanog cheddara krušne mrvice |
Zakuhajte vodu za tjesteninu. Tjesteninu ostavite da bude al dente, a na polovici kuhanja dodajte joj cvjetaču. Kad je ocijedite nemojte baciti svu vodu jer će vam 2 jušne žlice trebati za umak. Na tavi otopite maslac dodajte brašno i uz konstantno miješanje dodajte mlijeko. Kad se smjesa zgusnula dodajte polovicu naribanog sira i žličicu senfa. Sve sastojke izmiješajte i pospite krušnim mrvicama i ostatkom sira te zapecite 5-6 minuta dok mrvice ne dobiju zlaćano smećkastu boju. Servirajte toplo.
Tjestenina s piletinom u Alfredo umaku
60 g maslaca 240 g vrhnja za kuhanje 1 češanj češnjaka, zdrobljen 250 g svježe naribanog parmezana 60 g svježe nasjeckanog peršina tjestenina |
Tjesteninu skuhajte. Rastopite maslac u srednje velikoj zdjeli na niskoj temperaturi. Dodajte vrhnje i pustite neka se krčka 5 minuta. Dodajte češnjak i sir te brzo miješajte dok se sve ne ujedini i zajedno rastopi. Umiješajte peršin i poslužite. Za cjelovitiji obrok po želji na vrh tjestenine možete složiti piletinu (prženu ili s roštilja).
Široka tjestenina s morskim plodovima i rajčicom
500 g tjestenine (tagliatella) 1 velika konzerva pelata rajčica 250 g sipica 250 g lignja 250 g dagnja ili nekih drugih školjaka sol, papar maslinovo ulje 1 velika glavica luka 3 češnja češnjaka 3-4 grančice svježeg peršina nekoliko listića svježe mente |
Ribu očistite. Školjke također. Očistite i nasjeckajte luk. Očistite i nasjeckajte češnjak. Luk pržite na maslinovu ulju, pa kad postane staklast, dodajte češnjak. Kad zamiriše, dodajte sok i rajčice koje prethodno nasjeckajte. U rajčice dodajte ribu i školjke. Dinstajte desetak minuta. Posolite, popaprite. Tjesteninu skuhajte u slanoj vodi. Ocijedite je. Potom je pomiješajte s dobivenom umakom. Začinite sjeckanim peršinom. Prije posluživanja po tjestenini rasporedite natrgane listiće mente. Savjet: ako volite pikantno jelo možete začiniti mljevenom čili papričicom. Umjesto tagliatella možete uzeti i drugu tjesteninu.
Tjestenina s tikvicama i feta sirom
500 g tjestenine 1 mala glavica luka 2 tikvice 250 g feta sira 2 žlice maslinova ulja sol, papar svježa metvica |
Tikvice dobro operite pa ih narežite na kolutiće. Nasjeckajte luk. Na maslinovu ulju najprije prepržite luk da postane staklast, a potom dodajte narezane tikvice. Posolite, pirjajte dok malo ne omekšaju, popaprite. Fetu narežite na kockice. Tjesteninu skuhajte u puno slane vode (kuhajte je prema uputi proizvođača pazeći da se ne prekuha). Procijedite je. Tjesteninu pomiješajte s tikvicama i kockicama fete. Prije posluživanja jelo pospite sjeckanim listićima metvice.
Zapečena tjestenina s kozicama
250 g tjestenine u obliku školjkica 300 g kozica 1-2 tikvice (ovisno o veličini) 1 poriluk 2 češnja češnjaka peršinov list timijan malo ružmarina 200 ml slatkog vrhnja 2 žlice mascarponea ili ricotte maslinovo ulje sol papar |
Kozice očistite. Tjesteninu skuhajte al dente. U tavi na maslinovu ulju popecite kozice zajedno s ružmarinom i malo timijana. U drugoj, većoj tavi na maslinovu ulju kratko prodinstajte poriluk, dodajte tikvicu narezanu na manje komadiće i nasjeckan češnjak te peršinov list. Pustite da povrće uvene, posolite i popaprite te ulijte slatko vrhnje i mascarpone ili ricottu pa sve promiješajte da dobijete jednoličnu smjesu. U tu smjesu dodajte i kozice te pospite još malo timijana i sjeckanog ružmarina. Promiješajte i ako je potrebno dodajte još malo soli i papra. Pomiješajte kozice i povrće u umaku s kuhanom tjesteninom (može to biti i kuhani krumpir ili njoki), prebacite sve u posudu za pečenje, pokapajte malo maslinova ulja i pospite ako želite ribanim parmezanom pa zapecite u pećnici na 180-200 stupnjeva dok ne dobije zlatkastu boju, 10-ak minuta.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....