Upalite pećnicu i televizor

Počeo je najslađi dokumentarni serijal na svijetu! Pripremite se za slastice Petre Jelenić uz ova tri njezina recepta

U 12 epizoda koje će se prikazivati na nacionalnoj televiziji naša slastičrka će inspirirana tradicijom, ljudima i mjestom koja je posjetila, pripremiti novu varijantu slastice te koristi više-manje jednake sastojke

U nedjelju u 16:50 sati na Prvi program Hrvatske televizije stigao je najslađi dokumentarni serijal na svijetu - nova "Slatka kuharica". Riječ je o gastro-putopisnoj emisiji koja spaja tradicionalne recepte naših baka s modernom interpretacijom poznate slastičarke Petre Jelenić. Serijal ima 12 epizoda, a Petra je i ovoga puta u potrazi za najboljim hrvatskim tradicionalnim kolačima. U ulozi učenice ona doznaje male tajne pripreme te paralelno upoznaje mjesta, njihove specifičnosti, ljude i priče. Inspirirana tradicijom, susretima i prirodnim ljepotama mjesta koja je posjetila, Petra priprema novu varijantu slastice te koristi više-manje jednake sastojke.

Ovo je recept s otoka Hvara iz prve emisije nove sezone Slatke kuharice Petre Jelenić.

U razgovoru za Studio Jutarnjeg lista Petra nam je ispričala sve o novoj sezoni serijala, otkrila koji je njezin omiljeni desert te podijelila s nama svoja tri omiljena recepta.

Što ćemo sve vidjeti u novoj sezoni "Slatke kuharice"?

- "Slatka kuharica" nastavlja svoje putovanje po Hrvatskoj u potrazi za starim receptima koji se prenose s koljena na koljeno. Zemlja smo s bogatom tradicijom I u spremanju slatkoga, pa nije bio problem naći teme za treću sezonu. Posjetili smo Vinkovce tj. Rokovce, u kojima smo radili poderane gaće, u Osijeku smo radili knedle, a u Peterancu mudline. U Đurđevcu smo naučili kako se radi pogača z oreji, u Sv. Marinu na Muri otkrili smo pofratnu gibanicu, a na Mađerkinom brijegu doznali sve o repinoj pogači. Otišli smo do Pazina naučiti izradu cukerančića, a u Labinu učili o krofima. Put nas je vodio i u Bašku, gdje smo naučili što je hamenturnjak, pa u Slunj, gdje smo radili masnicu. U Pitvama smo radili pitovsku tortu dok smo se u Starom Gradu na Hvaru ulovili u koštac s izradom hvarskog paprenjaka. A nakon tri sezone samo smo zagrebali po našoj bogatoj slatkoj tradiciji.

Što mislite zašto publika toliko voli "Slatku kuharicu"?

- Ja se nadam da publika voli "Slatku kuharicu" a ako vi kažete da je tako, baš sam sretna. Što se mene tiče, ja stvarno volim slastičarstvo i slastice, ma tko da ih radi ako ih radi od srca, s kvalitetnom namirnicom i najbolje što može. U ovom serijalu trudimo se pronaći i prikazati naše slastice u svjetlu u kojem to zaslužuju, s autentičnim osobama koje mene, pa i gledatelje, pouče kako se to zapravo radi. Antitalent Produkcija je prepoznala moju ljubav prema toj temi, ekipa s kojom sam snimala je bila sastavljena od krasnih vrijednih ljudi, svih redom zaljubljenika u hranu, kuhanje i kolače, pa mi je gušt bio raditi. Ja "Slatku" doživljavam kao toplu, feelgood emisiju i stalo mi je da se prenese to znanje koje je u nekim slučajevima stvarno već na rubu zaborava, pa se nadam da to publika prepoznaje.

Kako ste se odlučili za slastičarstvo?

- Slastičarstvo je u biti pronašlo mene. Slatko sam voljela odmalena, ako nije bilo kolača, baka bi mi tutnula mahunu rogača da grickam. Kada je došlo pitanje upisa u srednju školu, moj tata je predložio slastičarstvo. Ja sam bila zaigrano dijete, nisam imala pojma što me čeka, a nisam imala neku konkretnu ambiciju. Prihvatila sam prijedlog jer je slastičarstvo kreativno i to se vidjelo odmah u prvih nekoliko tjedana škole, što je meni bilo jako bitno. Zaljubila sam se u to zanimanje i, evo, trideset godina kasnije još uvijek me ne pušta.

Koje je vaše omiljeno slatko jelo?

- Ovisi u kojoj sam fazi… Nekad me drži čokolada, pa bih samo radila kekse i praline, nekad samo tart od jagoda (kad krene sezona i sve miriši na jagode), no uvijek će mi utješna hrana biti štrudla ili pita od jabuka. Sam miris me vraća u djetinjstvo.

image
Olgakr/Getty Images

SAVIJAČA OD JABUKA I VIŠANJA

Za tijesto za savijaču:

500 g glatkog brašna
250 g mlake vode
50 ml suncokretovog ulja
1 ravna čajna žličica soli

Za nadjev:

450 g višanja
800 g naribanih jabuka
cimet po želji
šećer po želji
krušne mrvice

Priprema:

Od svih sastojaka umijesite glatko tijesto i oblikujte kuglu. Nauljite je i stavite u nauljeni protvan, pa pokrijte folijom. Ostavite na sobnoj temperaturi minimalno pola sata da se odmori.

Višnje ocijedite, jabuke ocijedite. Uz rub razvučenog tijesta pospite malo krušnih mrvica. Složite naribane jabuke, po njima rasporedite višnje. Začinite po želji.

Pošpricajte tijesto otopljenim maslacem, savijte savijaču, složite u protvan. Premažite maslacem ili uljem i stavite peći na 200 stupnjeva do zlatno-smeđe boje.

image
Berislava Picek/Cropix

KUGLOF OD LIMUNA I MAKA

Trebat će vam:

150 g glatkog brašna
½ ravne čajne žličice praška za pecivo
½ ravne čajne žličice soli
25 g maka u zrnu
150 g maslaca
sok 1 limuna
fino ribana korica 2 limuna
110 g šećera kristala
4 jaja

Za glazuru:

200 g šećera u prahu
2 žlice maraskina
sok jednog limuna
mak u zrnu

Priprema:

Kalup za srneći hrbat namažite maslacem i pospite oštrim brašnom. Prosijte brašno s praškom za pecivo pa umiješajte sol i mak u zrnu. Maslac omekšajte pa mu dodajte sok i koricu limuna i šećer. Pjenasto izmiksajte pa dodajte jedno po jedno jaje. Miksajte nakon svakog jaja da se smjesa dobro poveže.

U pjenastu smjesu umiješajte pripremljeno brašno pa smjesu rasporedite u kalup. Stavite peći u pećnicu zagrijanu na 165 stupnjeva (bez upaljenog ventilatora) oko 40 minuta. Provjerite je li pečeno s pomoću drvenog štapića - piknete u sredinu i kada izvučete, mora biti suh. Izvadite iz pećnice i okrenite na rešetku za hlađenje, maknite kalup. Mlakog pokrijte krpom da se previše ne osuši. Hladnog glazirajte glazurom od limuna i pospite mak u zrnu.

Glazura: Prosijte šećer prahu pa dodajte maraschino i malo po malo sok od limuna uz miješanje dok ne dobijete malo gušću smjesu, da možete preliti kolač.

image
Kajakiki/Getty Images/istockphoto

ČOKOLADNI KOLAČ S POŠIRANIM KRUŠKAMA

Trebat će vam:

70 g maslaca
120 g šećera
6 jaja
110 g čokolade
4 žlice krušnih mrvica
50 ml ruma
140 g tostiranih lješnjaka
3-4 kruške
4 šalice vode
½ šalice šećera
5 vrećica čaja Earl Grey
vanilija

Priprema:

Prvo započnite s poširanjem krušaka. Zakuhajte vodu u loncu srednje veličine. Dodajte vrećice Earl Greya i smanjite vatru. Ostavite čaj u kipućoj vodi 5 minuta. Izvadite vrećice čaja, dodajte šećer u lonac i miješajte da se otopi. Dodajte oguljene kruške (i vaniliju ako koristite) u lonac. Pojačajte vatru na srednje jaku i ponovno zakuhajte čaj. Nakon što zavrije, smanjite vatru na manju temperaturu i pustite da se kruške krčkaju 20 do 25 minuta dok ne omekšaju. Nakon što kruške omekšaju, pažljivo ih izvadite iz lonca i ostavite na tanjuru ili u zdjeli da se ohlade.

Maslac, šećer i žumanjke pjenasto izmiješajte. Dodajte otopljenu čokoladu i mrvice namočene u rumu. Umiješajte čvrst snijeg od bjelanjaka i grubo mljevene lješnjake. Polovinu smjese ulijte u kalup za kruh 40 cm dužine koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Zatim rasporedite kruške i pažljivo između krušaka ulijte preostalu smjesu. Pecite oko 45 minuta na temperaturi od 170 stupnjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 01:10