Isprobali smo

Što kad kombuchi dodamo začine i voće kao što su cimet, jabuka ili šljiva?

 Tomislav Kristo/Cropix
U vlastitoj kuhinji možete redovito proizvoditi osvježavajuće i ukusne fermentirane napitke

Sad kad ste naučili napraviti SCOBY i kombuchu, vrijeme je za korak dalje.

Recept za 2. fermentaciju

Trebat će vam:

800-900 ml kombuche
150 - 200 g usitnjenog voća ili voćnog soka ili 100 ml slatkog sirupa po želji

Priprema:

Dobivenu osnovnu kombuchu možete pomiješati s voćnim sokom, sirupom ili usitnjenim voćem. Ulijte mješavinu u bocu i zatvorite pa držite do tri dana na sobnoj temperaturi, ovisno o slatkoći dobivene mješavine. Svaki dan otvorite jednom bocu da CO2 izađe van kako boca ne bi eksplodirala, ako koristite staklenu bocu. Jednom kad ste zadovoljni okusom, držite dobivenu kombuchu u hladnjaku i konzumirajte u roku od mjesec dana. Ako je dugo držite, nastat će novi SCOBY pa prvo procijedite kombuchu prije konzumacije.

ISPROBANE KOMBINACIJE

image
Tomislav Kristo/Cropix

Šipak - na 850 ml baze dodali smo 150 ml svježeg soka od šipka - blago trpko, izrazito osvježavajuće i ugodno, ovisno o intenzitetu vaše baze, može biti jače kiselo

Naranča - na 800 ml baze dodali smo 200 ml soka od naranče - mirisno i lagano, ugodnog citrusnog okusa

Jabuka + cimet - na 800 ml baze dodali smo 200 g usitnjene jabuke i 2 štapića cimeta - podsjeća na tekućine iz starinskih kompota kako su ih nekad bake radile

Šljive + začini - na 900 ml baze dodali smo 100 ml sirupa od suhih šljiva* - jako ugodna i bogata zimska kombinacija okusa, lijepog mirisa

image

Dobra hrana, zima 2023.

Fotografija: Berislava Picek, Art Direkcija: Vesna Veselić

Cijelu našu Gastrolab temu pronađite u novom broju magazina Dobra hrana!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. prosinac 2024 00:04