PROBAJ OVO

Što kažete na sladoled od gorgonzole? Evo kako ga možete napraviti kod kuće

 Marko Miscevic/Cropix
Volite li se zaigrati okusima u vlastitoj kuhinji, okušajte se u pripremi ovog neobičnog sladoleda

Trebat će vam:

1142 g mlijeka
52 g vrhnja
82 g mlijeka u prahu
360 g gorgonzole dolce
56 g dekstroze
310 g trehaloze
15 g neutro stabilizatora

Priprema:

Pomiješajte suhe sastojke u većoj zdjeli tako da nema većih grudica. U velikoj posudi pomiješajte mlijeko i vrhnje. Gorgonzolu razlomite na sitnije komade. U mliječnu bazu polako dodajte suhe sastojke i štapnim mikserom miješajte da ne ostanu grudice. Prebacite u lonac i ubacite gorgonzolu. Polako zagrijavajte uz neprestano miješanje tako da radite pjenjačom krugove uz rub lonca pa stružete po njegovu dnu. Pratite rast temperature i kada ona prijeđe 75°C, a gorgonzola se otopi, maknite s vatre te stavite sa strane te nastavite miješati. Kada smjesa dosegne sobnu temperaturu procijedite smjesu u manju posudu kako biste uklonili neotopljene komadiće plijesni iz gorgonzole. Pustite u hladnjaku preko noći odnosno do 24 sata kako bi smjesa dodatno sazrela i okus se produbio. Kada je smjesa spremna za zamrzavanje, stavite u ledenu kupku i dobro izmiješajte, a zatim stavite na sat i pol u zamrzivač. Izvadite posudu, uronite je do pola u ledenu kupku i dobro izmiješajte da razbijete kristaliće leda. Vratite na 20 minuta u zamrzivač pa ponovno izvadite i promiješajte. Ponovite postupak pet do šest puta pa stavite još kratko u zamrzivač prije posluživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2024 20:12