O Maši Salopek, njezinoj karijeri i slasticama koje radi mogli bismo ispisati redove i redove. Slastičarka koja je 2021. godine proglašena najboljom na svijetu, dugo je radila u Hiši Franko koja nosi tri Michelinove zvjezdice, a već više od godinu dana glavna je slastičarka u rovinjskom restoranu Cap Aureo. I zamislite sad - slasticu po njezinu guštu, baš onakvu kakvu najviše voli kod kuće, na blagdanskom stolu ove godine možete imati i vi.
"Iskreno, među najdražim keksima su mi raspucanci, ali jako volim i panforte. Za ovaj recept jako je bitno slijediti gramažu, ali ostavlja prostor za igranje jer zapravo sam biraš namirnice. Mogu se dodati i sjemenke, kandirano voće, a uz brašno, može se dodati i malo čokolade", savjetovala nam je Maša.
Kada smo se upustili u pripremu ove slastice, najprije smo kao glavne orašaste zvijezde odabrali lješnjake i bademe, koje smo tostirali, a u smjesu smo ubacili i dvije šake suhih brusnica.
Dobro je dodati i da je panforte pomalo neobična slastica koja će vas najprije možda malo zbuniti, posebice ako je nikad niste radili, ali kada je probate, bit će vam jasno zašto je bira i najbolja slastičarka na svijetu.
PANFORTE MAŠE SALOPEK
Trebat će vam:
korica organskih limuna i/ili klementine
180 g tostiranih lješnjaka (ili badema)
220 g tostiranih oraha (ili bilo kojeg drugog orašastog ploda)
sušeno i kandirano voće po želji
110 g glatkog brašna (ili pirovog za gluten free verziju, ili heljdinog ili ječmenog)
sol
začini po guštu (0,8 g klinčića u prahu i 2 g praha dugog papra, a može i cimet, đumbir, zvjezdani anis...)
190 g šećera
250 g kvalitetnog meda
80 g maslaca
Priprema:
Spojite orašaste plodove, suho voće, koricu agruma, brašno, začine i sol u jednoj zdjeli. Šećer i med ugrijte i dovedite do 116 stupnjeva, dodajte maslac i prelijte preko sastojaka pripremljenih u prvoj zdjeli. Spojite kuhačom ili navucite rukavice i dobro izmasirajte smjesu. Smjestite je u pleh ili okrugli kalup između dva papira za pečenje i izravnajte (visina bi trebala biti cca 1- 2 centimetra, ovisi o željenoj veličini). Pecite na 160 kojih 30-40 minuta, ovisno o pećnici. Ohladite i posipajte šećerom u prahu prije posluživanja.
Ovaj i druge recepte naših poznatih slastičara, ali i chefova, kuhara amatera te slasne, slatke i slane priče čekaju vas i u novom broju magazina Dobra hrana. Već je na kioscima!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....