SVE JEDAN BOLJI OD DRUGOG

ŠTO S JAJEM? Zaboravite na dosadna umućena jaja ili jaja na oko, isprobajte ove recepte!

 Getty Images/iStockphoto
Zaboravite na dosadna trajbana (umućena) jaja ili jaja na oko. Uostalom, zaboravite na to da ih morate jesti samo s kruhom i da ne funkcioniraju ni sa čim drugim. Imamo za vas recepte s tjesteninom i jajima, jajima na kruhu s ukusnim umacima i genijalne fritaje!

Omlet s krumpirom i sirom

2 razmućena jaja
2 manja krumpira
sol i papar
1 češanj ribanog češnjaka
2 žlice naribanog sira po želji
1 žlica maslaca

homemade potato frittata with tomatoes and parsley raw on wooden table seen from above
Getty Images/iStockphoto

Izmiješajte zajedno jaja, sol, papar, češnjak i sir. Rastopite maslac na tavici, dodajte krumpir narezan na tanke ploškice i pecite ga oko 10 minuta. Dodajte smjesu od jaja i pecite na laganoj vatri pet minuta sa svake strane.

Fritaja od špinata i cherry rajčica

1 žlica maslinovog ulja
2 šake mladog špinata
1 češanj češnjaka
8 listova bosiljka
5 jaja
5 cherry rajčica
sol i papar

eggs in tomato sauce in pan on wooden table
Getty Images

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. U tavi zagrijte malsinovo ulje. Na njega dodajte protisnuti češnjak i špinat. Pecite dok ne povene. Maknite tavu na stranu. Jaja umutite u zdjeli i dodajte im špinat i češnjak, bosiljak, sol i papar. Smjesu izlijte u tavu koju možete staviti u pećnicu ili vatrostalnu posudu. Dodajte prepolovljene cherry rajčice. Stavite u pećnicu i pecite oko 20 minuta.

Škotska jaja

8 jaja
450 g mljevene piletine
2 žličice soja umaka
2 žličice šećera
2 žličice rižinog octa
pola žličice mljevenog papra
1 žličica naribanog đumbira
2 žlice brašna
120 g krušnih mrvica
2 žličice soli

Scotch eggs on a plate with mayonnaise dip
Getty Images/iStockphoto

U velikoj posudi pustite vodu da provrije. Šest jaja stavite u vodu i kuhajte ih 5 minuta. U velikoj posudi pomiješajte piletinu, šećer, soja umak, rižin ocat i đumbir. U tri manje posude pripremite brašno, preostala dva jaja i krušne mrvice. Piletinu podijelite u osam jednakih dijelova. Kuhana jaja ogulite i omotajte ih mljevenom piletinom. Uvaljajte ih prvo u brašno, zatim u jaja i na kraju u mrvice. Pržite ih u dubokom ulju 5-6 minuta dok ne poprime zlatnu boju.

Jaja u pecivu

3 peciva po želji
3 jaja
sol i papar
3 listića šunke

Bun with liquid egg, bacon and melted cheese on dark wooden background
Getty Images/iStockphoto

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Pecivima odrežite vrh i izdubite sredinu. U pecivo stavite istrgane listiće šunke i po jedno jaje. Lagano ga posolite i popaprite. Poredajte peciva u protvan i pecite oko 10 minuta na 200 stupnjeva.

Bruschette s gljivama i jajima na oko

2 žlice maslaca
200 g gljiva po želji
1 češanj češnjaka
1 žlica sjeckane ljutike
5 šnita ciabatte
5 jaja
sol i papar
sjeckani vlasac

Sandwich with fried quail eggs, mushrooms and toast on a rustic pan
Getty Images/iStockphoto

Na maslac bacite nasjeckanu ljutiku. Mali ju prodinstajte i dodajte joj protisnuti češnjak. Dodajte gljive i dinstajte još kojih 5 minuta. Posolite i popaprite. Maknite ih s vatre sa strane. Šnite ciabatte poslažite po protvanu, lagano nauljite i stavite u pećnicu na 200 stupnjeva oko 5 minuta. Kada su pečene prođite po njima polovicom češnjaka. Na šnitice ciabatte stavite po žlicu dinstanih gljiva. Na malo maslaca ispecite jaja na oko i stavite ih na gljive. Posolite i popaprite te dodajte nasjeckani vlasac.

Fritaja s Chorizo kobasicom

1 mali luk
2 češnja češnjaka
maslinovo ulje
150 g Chorizo kobasice
šaka sjeckanog peršina
5 jaja
sol i papar

Omelette with chorizo sausage, herbs and tomatoes
Getty Images/iStockphoto

Sitno nasjeckajte luk i češnjak i prodinstajte ih na laganoj vatri. Chorizo kobasicu narežite na ploške i dodajte luku i češnjaku. Pržite dok joj se rubovi ne karameliziraju. U posebnoj posudi umutite jaja sa sjeckanim peršinom, soli i paprom. Dodajte u tavu. Pecite na laganoj vatri oko 10 minuta.

Špageti s češnjakom, majčinom dušicom i poširanim jajetom

500 g tjestenine
3/4 šalice maslinova ulja
8 režnjeva češnjaka
2 grančice majčine dušice
jaja ovisno o broju osoba
sol i papar

Spaghetti Toasted in Roasted Garlic and Olive Oil -Photographed on Hasselblad H3-22mb Camera
Getty Images/iStockphoto

Pristavite vodu za tjesteninu te je skuhajte prema uputama na pakiranju. U blender stavite ulje, sol i papar, češnjak i majčinu dušicu i miksajte dok ne dobijete mješavinu nalik pasti. Umak dodajte na toplu tjesteninu. Zagrijte veliku posudu vode i pustite neka proključa. Zatim smanjite vatru i napravite lagani vrtlog u sredini posude. Odmah ubacite jaje i pustite par minuta da bjelanjak potpuno pobijeli. Izvadite jaje i stavite ga na tanjur tople tjestenine. Lagano ga posolite i popaprite.

Sendvič sa Dijon umakom, šunkom, sirom i jajima

1 i pol žlica maslaca
1 žlica brašna
1 dcl mlijeka
1 žličica Dijon senfa
svježe mljeveni muškatni oraščić
2 šnite kruha
2 šnite kuhane šunke
2 šnite sira po želji
2 jaja
sol i svježe mljeveni papar

Otopite maslac u tavi. Dodajte brašno i lagano ga zažutite. Dodajte mlijeko I kuhajte dok smjesa ne postane gusta. Umiješajte senf, muškatni oraščić, sol i papar. Umak ostavite sa strane. Kruh stavite u protvan, premažite ga senfom s jedne strane. Redajte šunku, žlicu umaka pa sir. Pecite oko dvije minute u pećnici, dok se sir ne rastopi. U međuvremenu, ispecite jaja na oko na maslacu a na vrh sendviča posložite jaja!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. studeni 2024 01:12