JEDNOSTAVNA I FINA JELA

ŠTO S OBILJEM VEPROVINE? Butić pod pekom

 Mario Kučera
Izvanredna sezona lova na divlje svinje dupkom je napunila zamrzivače zdravim i kvalitetnim mesom. Hoćemo li ga sada češće jesti? Ovo su prijedlozi jednostavnih i finih jela od slasnog mesa mladoga vepra

1 butić od vepra cca 2 kg
100 g pancete
3 režnja češnjaka
2 kg krumpira
2 luka
2 mrkve
3 žlice masti
300 ml vina
sol, papar

Mario Kučera

But od vepra špikajte pancetom i češnjakom izrezanim na trakice te posolite i popaprite. Krumpir ogulite i narežite na četvrtine, luk i povrće očistite te narežite na veće komade, umiješajte s dvije žlice masti te dobro posolite i popaprite. Za dobru peku treba imati dobro ugrijan komin, poklopac od peke mora biti zagrijan i dovoljnu količinu žara sa strane koji bi trebao dostajati za sat i pol pečenja. Da biste provjerili temperaturu komina, možete kapnuti nekoliko kapi vode, pa ako se odmah počne pariti, spreman je za kuhanje. Donju posudu za pečenje (“tacnu”) namažite preostalom masnoćom te u sredinu stavite but, a okolo krumpire i dodajte ostalo povrće. Stavite tacnu na komin i poklopite poklopcem. Stavite žar na poklopac (optimalno bi bilo da imate ring odnosno graničnik kako žar ne bi padao). Nakon otprilike 40 minuta podignite poklopac, okrenite but i promiješajte krumpire te podlijte vinom. Pecite dalje (ovisno o procjeni) 40-50 minuta. Poslužite toplo uz domaći kruh za točanje sokova od peke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2024 21:51