JEDNOSTAVNA I FINA JELA

ŠTO S OBILJEM VEPROVINE? Gulaš od veprovine

 Mario Kučera
Izvanredna sezona lova na divlje svinje dupkom je napunila zamrzivače zdravim i kvalitetnim mesom. Hoćemo li ga sada češće jesti? Ovo su prijedlozi jednostavnih i finih jela od slasnog mesa mladoga vepra

1000 g mesa od vepra – vrat, plećka
3 veća luka 3 mrkve
1/2 korijena od celera
1 peršin
1 l crnog suhog vina
1 l temeljca od vepra ili telećih kostiju
1 konzerva (850 g) pelata ili 500 g šalše
3 lista lovora
2 peperončina
2 žlice masti
sol, papar

Mario Kučera

Povrće očistite i narežite na kolutiće, luk narežite na sitno. Veprovinu narežite na kocke 3x3 cm i dobro nasolite i popaprite – zapravo malo presolite jer će višak soli otići u “šugo”. Otopite mast i dobro zagrijte lonac te dodajte meso, povremeno miješajte da se zapeče i pusti vodu. Pržite dalje dok sva voda ne ispari, podlijte s 1-2 dcl vina i dalje pržite dok opet tekućina ne ispari. Cijeli postupak ponovite dva puta. Meso izvadite i stavite pirjati luk, a kad omekša, kratko pirjajte povrće te vratite meso. Podlijte s vinom i dijelom temeljca, dodajte začine i šalšu odnosno pelate. Kad sve prokuha, smanjite vatru te provjerite okuse. Prema potrebi, dodajte temeljac te kuhajte dok meso ne omekša. Šug možete ugustiti s malo maslaca ili brašnom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2024 21:19