- 4 glavice duguljastog Verona radiča
- 4-5 listova kovrčave endivije (regica)
- 35 g dimljenog lososa
- 1-2 crvene naranče
- 2 šake potočarke
- usoljeni bademi za posipanje
- malo meda
- jabučni ocat
Odvojite listove radiča i operite svaki pa ubacite u zdjelu. Operite listove kovrčave endivije i narežite na manje komade. Dodajte opranu potočarku i pomiješajte te rasporedite po tanjurima. Istrgajte losos na komadiće i dodajte salati. Crvenu naranču narežite na tanke ploške i zatim nožem odrežite koru što bliže mesu naranče te dodajte u tanjure. Dodajte usoljene bademe (možete ih isjeckati ili ostaviti cijele) te začinite s malo meda i jabučnog octa.
Poseban štih salati dat će usoljeni bademi koje jednostavno možete sami napraviti, ali vam u tom slučaju treba nešto više vremena za pripremu ove salate.
Usoljeni bademi
- 500 ml vode
- 2-3 šake badema
- žlica himalajske soli
- 2 žlice maslinova ulja
- sol za posipanje
U zdjelu stavite toplu vodu i otopite himalajsku sol. Natopite bademe u vodi i pustite da stoje 15-ak minuta. Zagrijte pećnicu na 190°C. Lim prekrijte papirom za pečenje i rasporedite po njemu bademe. Stavite u pećnicu i pecite oko 35 minuta dok se bademi ne posuše i ne potamne. Na pola pečenja ih promiješajte. Prebacite vruće bademe u termostabilnu zdjelu i polijte dok su još topli s 2 žlice maslinova ulja. Promiješajte ih dobro i zatim dodatno posolite. Bademi će upiti ulje i ostati slankasti. Koristite ih za salate ili kao grickalicu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....