Premda su sastojak mnogih jela, sušene rajčice poznate su kao delikatesan proizvod za koji treba izdvojiti nešto više novca. U mediteranskoj kuhinji one su nezaobilazan sastojak, a vrlo su cijenjene i u vegetarijanskoj kuhinji gdje ih rado dodajemo umjesto slanine u carbonaru, a nerijetko ih viđamo i u aperitivima.
Ako imate viška slatkih crvenih plodova ili ste jednostavno ljubitelj sušenih rajčica, probajte ih napraviti sami i uživati u njima i kad ljeto prođe. A kako biste dobili najbolji proizvod, slijedite popularnu tradicionalnu tehniku pripreme.
KAKO IH SUŠITI
Prvo, važno je odabrati pravu sortu rajčice. Idealno bi bilo kada biste mogli nabaviti domaću sortu San Marzano. Ona je izduženog oblika, kompaktne i mesnate pulpe te ima malo sjemenki i vode, što uvelike olakšava proces dehidracije. Nakon što rajčice prepolovite, stavite ih na sušenje. Rajčice je potrebno izlagati suncu, stavljajući ih na prozračne kuhinjske krpe ili drvene ploče, a zatim ih posipati krupnom soli. Djelovanje soli, u kombinaciji sa suncem, ubrzat će proces dehidracije. Rajčice treba ostaviti na suncu dok se u potpunosti ne osuše. Tako rajčica gubi vodu, a okus postaje koncentriran.
PONOVNA HIDRATACIJA
Nakon sušenja, rajčice je potrebno ponovno hidratizirati. Ostavite ih u posudi s dvije trećine hladne vode i trećinom octa 30 minuta ili, najviše, sat vremena. Potom ih izvadite iz vode, dobro osušite te nastavite s konzerviranjem.
KONZERVIRANJE
Što se ulja za konzerviranje tiče, idealno je koristiti ekstra djevičansko maslinovo ulje. Najbolji izbor biti će monosortno ulje. Osušene rajčice stavite u staklenu posudu, prelijte maslinovim uljem do vrha te ulijte malo octa i začinite po želji, a možete ubaciti i češnjak, majčinovu dušicu, ružmarin ili neki drugi začin po želji.
Nakon što se staklenka zatvori, mora se sterilizirati kuhanjem u vodenoj kupelji oko 40 minuta. Na ovaj način će i začini otpustiti svoje arome. Nakon što ju izvadite iz vode, ostavite ju da se ohladi na krpi, ali okrenutu na čep. Nakon otprilike tjedan dana vaše sušene rajčice u maslinovom ulju bit će spremne za uživanje!