ISPROBANI RECEPTI

SVA LICA PESTA: Magreb pesto

 Ante Čizmić / HANZA MEDIA
Za izradu užih ili širih rezanaca tradicionalno se koristi valjak za tijesto ili “ručni stroj” - najprije tijesto razvaljamo, a potom rezuckamo uz pomoć spomenutog stroja ili noža. Dosjetki i inovacija kako ubrzati i olakšati posao ima bezbroj. Stoga smo otišli u “glazbene vode” i paštu napravili uz pomoć gitare

1 mali luk ili 3-4 ljutike
3 režnja češnjaka
1 čajna žličica harrisa paste (ili prstohvat tucanih papričica)
1 čajna žličica kumina
60 g očišćenih pistacija
30 g listova mente
5 g listova korijandra
60 ml ekstra djevičanskog ulja
80 g kozjeg sira - tvrđeg ili miješanog ovčji/kozji
1 žličica meda
1 limun
sol i papar

Ante Čizmić / HANZA MEDIA

Pistacije tostirajte i usitnite nožem, ljutiku ili luk narežite na sitno i kratko pirjajte na vrućem ulju (pazite da ne izgori). U mužar stavite sol, luk, češnjak, pistacije, harrisu, med i sok od limuna te povežite s “lišćem”. Dalje slijedite upute za klasičan pesto. Količinu sira, ovisno o jačini, uskladite prema željama da ne bi bio predominantan. Uz pistacije možete dodati i malo oraha. Okus pesta treba biti pikantan, slatkasto-kiselkast.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2024 09:07