Osim mesnih okruglica i Ikee, Šveđane posljednjih godina sve više vežemo i za jednostavno uživanje u malim i velikim stvarima, događajima i okusima. Kultura življenja koja se u Švedskoj njeguje oduvijek polako se širi i na ostatak svijeta pa tako pojmovi kao što je "hygge" postaju sve češći na našim pretraživačima, a u blagdansko doba, priznajemo, sve više pretražujemo i recepte za tamošnja jednostavna, ali okusima bogata jela.
Šveđani, kao i ostatak Skandinavaca, veliku pažnju pridaju prosincu i blagdanskim događanjima. Osim samog Božića, posebno obilježavaju i svetu Luciju, a kako je za The Guardian komentirala Bronte Aurell, suvlasnica brenda ScandiKitchen, u prosincu se sve vrti oko pečenja, kuhanja glogga (kuhanog vina), hygge filozofije života, puno vremena provodi se na otvorenom, ali bitna je i udobnost u toplini vlastitog doma. Upravo je i Aurell s čitateljima The Guardiana podijelila recept za švedsko kuhano vino - glogg.
Osim kuhanog vina, Skandinavci ovo vrijeme, baš kao i mi, provode u pečenju najrazličitijih poslastica pa tako rade i superpopularne pepparkakor kekse s đumbirom u kakve smo se i sami zaljubili. Riječ je o tankim keksima intenzivnih okusa koji se najbolje slažu uz šalicu tople kave ili čaja, a priprema kojih vam neće oduzeti previše vremena. Ovi se keksi, naime, ne oblikuju već se samo pritišću čašom kako bi se dobio željeni oblik, a samo pečenje traje manje od 10 minuta.
RECEPT ZA TANKE KEKSE S ĐUMBIROM I CIMETOM
Ako pak ste raspored za pečenje keksi već ispunili, možda će vas zainteresirati recept za kardemummabullar, rolice od dizanog tijesta s kardamomom. Mekane, intenzivnih okusa, ova švedska peciva griju na najljepši način i, uz nezaobilazne cimet rolice, jedna su od omiljenih poslastica za vrijeme hladnih zimskih dana.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....