Iskoristite sezonu finih i slatkih borovnica i dodajte ih torti od sira, odnosno slavnom cheesecaku! Svjesna da se malo kome pali pećnica kada se dignu temperature, za ljetni broj magazina Dobra hrana naša suradnica Slavica Šagolj pripremila ga je bez pečenja kako bi vam pružio slatko osvježenje.
Cheesecake s borovnicama bez pečenja
Za podlogu:
150 g integralnih keksa
90 g otopljenog maslaca
Za džem:
500 g svježih borovnica
3 žlice smeđeg šećera
1 žlica ekstrakta vanilije
2 vanilin šećera
100 g borovnica za dekoraciju
Za kremu:
200 g krem sira
150 g grčkog jogurta
100 ml slatkog vrhnja
30 g šećera u prahu
30 ml soka od limuna
10 g želatine
Kekse usitnite i pomiješajte s otopljenim maslacem. Sve lagano pomiješajte da mrvice keksa budu obložene maslacem. Na dno i stranice kalupa utisnite mješavinu keksa. Gornji rub ne mora biti ravan. Stavite kalup u hladnjak da se smjesa keksa i maslaca ohladi. U manjoj posudi pomiješajte borovnice, šećer, ekstrakt vanilije i vanilin šećer te stavite na štednjak. Kuhajte dok borovnice ne omekšaju i ne puste svoj sok, oko 20 minuta. Nakon toga trebali biste dobiti fini aromatični džem. Ohlađeni džem lagano nanesite na sloj keksa. Vratite kalup u hladnjak. Želatinu pripremite prema uputi na pakiranju. U posudu za miješanje stavite krem sir, grčki jogurt i slatko vrhnje pa lagano sve sjedinite pjenjačom. Nije potrebno jako miješati, tek toliko da se sastojci povežu. Dodajte šećer u prahu i limunov sok. Na kraju lagano umiješajte želatinu. Dobivenu kremu lagano izlijte u kalup sve do gornjeg ruba keksa. Po vrhu složite borovnice i stavite tortu u hladnjak da se dobro ohladi. Potrebno je minimalno dva sata na hladnom prije posluživanja da se sastojci stisnu.
Ovaj i ostalih šest recepata za voćne torte, kao i druge zanimljive priče i preporuke potražite u novom broju magazina Dobra hrana, koji je na kioscima od 27. lipnja.