PROVJERENI RECEPT

Sve što nam danas treba je dobar mesni šug s prilogom, evo kako ga napraviti od obraza

 Ante Cizmic /Cropix
Ovaj recept s nama je podijelila talentirana Ivana Gamulin iz splitskog restorana Villa Spiza

Trebat će vam:

juneći ili goveđi obrazi

mrkva

luk

korjenasto povrće - peršin, paštrnjak

jabuka

jače crno vino

prošek

goveđi temeljac

klinčić

lovor

mravinac

sol, papar

Priprema:

U dubljoj većoj posudi otopiti dvije žlice domaće masti. Obraze (2 kom.) nasoliti i popapriti te zapeći sa svih strana i izvaditi. U međuvremenu narezati 2 luka na polumjesece, a na kolutiće 4 mrkve, 1 paštrnjak i 1 korijen peršina. Jabuku oguliti i očistiti i narezati na četiri dijela. Na preostaloj masnoći staviti šufigavati luk, potom dodati povrće i jabuku dok malo ne omekša. Vratiti meso, podliti prošekom i vinom. Kad vino ispari, dodati začine, 1-2 klinčića, 1-2 lista lovora, malo mravinca i vrijeska, pa podliti temeljcem da prekrije ¾ mesa. Lagano kuhati oko 3 sata, pa meso izvaditi, izrezati na deblje fete i vratiti u šugo. Kuhati još sat-dva, dok se sve povrće ne raspadne i šugo ne ugusti. Poslužiti s purom (palentom), njokima ili pireom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. prosinac 2024 15:16