Jako dobar recept

Sve što zahtijeva dulje od sat vremena ovih dana izbjegavamo, osim ovog jela

 Esseffe/Getty Images
Složenac s tikvicama i junetinom uvijek je dobra ideja jer može potrajati i dva dana, naravno, ako napravite dovoljnu količinu

Priprema: 40 minuta • Pečenje: 30 minuta • Porcija: 4

Trebat će vam:

1 luk
1 veća mrkva
1 manji komad celera
500 g mljevene junetine
1 žlica koncentrata rajčice
100 ml pelata
100 ml bijelog vina
1 žličica timijana
1 šaka svježeg bosiljka
1 lovorov list
1 velika tikvica
2 kugle mozzarelle
50 g sitno naribanog sira po želji (Grana Padano, primjerice)
maslinovo ulje
sol i papar

Priprema:

Na maslinovu ulju najprije pirjajte sitno nasjeckani luk. Dodajte sitno sjeckanu mrkvu i celer pa pustite da se pirja 10-ak minuta, a zatim dodajte meso. Zapecite ga sa svih strana, zatim dodajte koncentrat rajčice, timijan, sol i papar, lovorov list i vino. Pustite da se kuha dok alkohol ne ispari, a onda dodajte pelate i malo vode po potrebi. Pustite da se krčka 30 minuta, dodajte svježe začinsko bilje i maknite s vatre. Tikvice narežite na tanke ploške, pospite soli i pustite da stoje kako bi otpustile tekućinu. Obrišite ih papirnatim ručnicima. U posudu za pečenje na dno stavite umak. Dodajte sloj tikvica, pa ponovno umak, pospite mozzarellom i dodajte novi sloj tikvica. Ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke, a zatim po vrhu posipajte ribanim Grana Padanom (ili drugim sirom po izboru). Pecite na 200 stupnjeva 30-ak minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. srpanj 2024 08:42