Sočan i kiselkast

Svi će se otimati za kriškom ovog crvenog kuglofa s glazurom od šećera i limuna

Pravo je vrijeme da izvučete napokon van onaj zaboravljeni kalup za kolače i bacite se na posao

Tražite li kolač koji biste mogli iznijeti pred obitelj i društvo ove blagdane, zašto ne biste posegnuli za receptom za kuglof naše suradnice Slavice Šagolj, ali na malo drugačiji način! Osim što je crvenkaste boje kao američki Red Velvet kolači, tu je i glazura na bazi šećera u prahu i limunova soka. Za kuglof je nekada bilo karakteristično da ga se ukrasi samo šećerom u prahu, no i tu su se trendovi promijenili pa sada koristimo bogate glazure na bazi čokolade, sirnog namaza, bjelanjaka, šećera u prahu i citrusa sve za bolji okus. Ovaj je recept prilika da isprobate nešto drugačije!

image
Berislava Picek/Cropix

Red Velvet kuglof

Za tijesto:

• 350 glatkog brašna
• 45 g gustina
• 20 g kakaa
• 1 žličica sode bikarbone
• prstohvat soli
• 3 velika jaja
• 170 g omekšalog maslaca
• 150 ml ulja
• 150 g šećera
• 1 žličica arome vanilije
• 2 žličice vinskog octa
• 240 ml mlaćenice
• jestiva crvena boja (5 g u prahu ili 10 ml tekuće jestive crvene boje)

Za glazuru:

• 150 g šećera u prahu
• korica jednog limuna
• 2 žlice limunova soka

image
Berislava Picek/Cropix

Kalup namažite omekšalim maslacem i pobrašnite, a višak brašna uklonite. U posudu za miksanje stavite jaja i pjenasto ih umutite. Dodajte šećer te miksajte dok se jaja i šećer ne sjedine. Ulijte ulje, mlaćenicu, ocat i aromu vanilije te miksajte. U nastavku dodajte jedan po jedan suhi sastojak. Na kraju umiješajte jestivu crvenu boju. Smjesu izlijte u kalup i pecite oko 35 minuta na 180 stupnjeva Celzijevih. Na ohlađeni kuglof stavite glazuru. Kako biste pripremili glazuru u posudu za miksanje stavite šećer u prahu i limun te miksajte dok smjesa ne postane glatka i sjajna, a šećer se sasvim ne otopi. Na samom kraju dodajte limunovu koricu. Još kratko miješajte. Glazuru lagano izlijte na kuglof i po želji posipajte crvenim jestivim prahom.

image
Fotografija Berislava Picek/Cropix; Dizajn naslovnice: Vesna Veselić

Ovaj recept dio je velikog editorijala Slavice Šagolj iz novog broja magazina Dobra hrana u kojem nam donosi recepte za čak osam različitih inačica ovog finog kolača. Ne propustite novi broj magazina Dobra hrana, koji je u prodaji od 21. ožujka 2024.!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. studeni 2024 21:07