Na današnji dan, 7. siječnja, slavi se Božić prema julijanskom kalendaru, a osim česnice, pogače koju okupljeni članovi obitelji dijele na početku božićnog ručka, na stolu će se naći i čitav niz drugih delicija. Među njima i slastice, među kojima često prevladavaju one s orasima i makom.
SAZNAJTE VIŠE: ŠTO JE ČESNICA?
Upravo tim povodom i mi vam danas donosimo recept za jednu od omiljenih blagdanskih poslastica s orasima. Ako volite klasičnu orahnjaču s dizanim tijestom, ova prhka također bi vam se mogla svidjeti, a napraviti je možete u zadnji čas. Tijesto će biti potrebno tek odmoriti u hladnjaku kako bi se stislo i kako bi njime bilo lakše baratati, a zatim prhku orahnjaču možete zarolati i ubaciti u pećnicu. Režite je na tanke kriške pa poslužite okupljenoj obitelji za stolom, uz kavu ili čaj. Recept, koji nam je svojevremeno ustupila Mirena Škarić, ostavljamo u nastavku.
PRHKA ORAHNJAČA
Za tijesto:
400 g glatkog brašna
80 g šećera
2 žumanjka
250 g maslaca
4 žlice kiselog vrhnja
1 vrećica praška za pecivo
prstohvat soli
Za nadjev:
300 g mljevenih oraha
190 g šećera
2 bjelanjka
100 ml mlijeka
1 žlica ruma
pola čajne žlice cimeta
Priprema:
U stolnom mikseru izradite brašno, šećer, maslac, prašak za pecivo i sol do mrvica. Dodajte kiselo vrhnje i žumanjke i miksajte dok se sve ne sjedini. Bolje je miksati kraće pa povezati na kraju rukama. Zamotajte u prozirnu foliju i stavite na hladno dok se priprema nadjev. Orahe, šećer, cimet i mlijeko kuhajte dok se smjesa ne zgusne, pazite da ne zagori. Kad se malo ohladi, dodajte žlicu ruma. Bjelanjke izlupajte u snijeg i pomiješajte s ohlađenom smjesom. Tijesto podijelite na četiri dijela i razvaljajte na dužinu lima 30x20 cm i debljine od oko 4 mm. Premažite nadjevom. Zarolajte u štruce. U lim složite sve četiri štruce, malo ih premažite između maslacem i pecite oko 25 minuta na 180°C. Pustite da se dobro ohlade. Normalno je da štruce malo popucaju na površini.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....