AUSTRIJSKI SPECIJALITET

Svi koji vole palačinke, ovo jelo obožavaju. Jednostavnije je za pripremu, lagano i najbolje je uz domaći džem

Kada vam se ne da stajati za štednjakom kako biste ispekli malo brdo palačinki, kaiserschmarrn (ili carski drobljenac) je više nego dobra opcija

Oni koji su barem jednom do sada kušali kaiserschmarrn ili carski drobljenac, kako ga još nazivaju, dobro znaju da je u pitanju slatko jelo kojem je zbilja teško odoljeti. Napravite li ga kako treba, bit će lagan i prozračan, a okusom će vas i dalje podsjećati na omiljene palačinke. Kaiserschmarrn je, zapravo, odlična opcija kada vam se baš i ne provodi sat vremena za štednjakom kako biste ispekli malo brdo palačinki za cijelu obitelj. Jer, svi koji vole palačinke, kaiserschmarrn obožavaju, a daleko je jednostavniji za pripremu i, baš kao i palačinke, najbolji je uz domaći džem.

image
Bhofack2/Getty Images

KAKO JE UOPĆE NASTAO KAISERSCHMARRN?

Kada bi se naziv ovog jela doslovno preveo s njemačkog, kod nas bi glasio nešto poput ‘carski nered‘. Riječ je, zapravo, o tradicionalnom austrijskom desertu (a ponekad i konkretnom slatkom ručku) iza kojeg stoji nekoliko priča o nastanku. Jedna od njih, primjerice, govori da je izmišljen kada je farmer kod kojeg su car Franz Josef i njegova supruga svratili za vrijeme nevremena, odlučio napraviti palačinku, ali mu ona nije uspjela. U nastojanju da spasi svoje jelo (i obraz), farmer je palačinku narezao na komadiće, posipao je šećerom i poslužio uz džem. Njima se to, naravno, jako svidjelo.

image
Neja Markicevic/Cropix

Druga govori kako je carica Elizabeta naredila službenom kuharu da za nju priprema samo lagane deserte, a on je pripremio prozračnu palačinku u komadićima i naišao na odobravanje i same carice, ali i cara Franza Josefa. Vrlo brzo ovo jelo je postalo dio njihova stalnog menija.

image
Wakila/Getty Images

KAKO GA JEDU AUSTRIJANCI?

Kaiserschmarrn je inače, uz Sacher tortu, najpoznatiji austrijski slatki specijalitet. Austrijanci ga vole poslužiti uz kompot od šljiva ili uz pire od jabuke, a kod nas je najčešći dodatak džem od marelice ili finog bobičastog voća. Najmlađi ga vole s čokoladnim namazima i umacima. U zagrebačkoj gostionici Ficlek nedavno smo kaiserschmarrn dobili poslužen s malinovcem, što nam se prilično svidjelo.

GDJE ISPROBATI KAISERSCHMARRN?

Kaiserschmarrn ili carski drobljenac uglavnom se poslužuje u restoranima koji nude tradicionalna jela. Neko vrijeme kušati se mogao u bistrou Točkica na zagrebačkoj Ljubljanici, zatim u ranije spomenutom Filceku i u austrijskom restoranu Wirtshaus, gdje ga poslužuju s mousseom od jabuka, marmeladom i čokoladnim namazom i nude po cijeni od 7,50 eura.

image
Wirestock/Getty Images

KAKO SE RADI KAISERSCHMARRN?

Za pripremu carskog drobljenca trebat će vam tek nekoliko osnovnih namirnica kao što su jaja. šećer, mlijeko, brašno i maslac. Posebnu pažnju valja obratiti na trenutak kada u smjesu dodajete snijeg od bjelanjaka, jer ona mora ostati što pufastija i prozračnija kako bi i palačinka na kraju bila upravo takva. I na kraju, odabir slatkih dodataka prepuštamo samo vama, ali ako tražite preporuku, mi uvijek biramo džem od marelice koji razrijedimo s malo limunova soka i zagrijemo u lončiću prije posluživanja.

image
Neja Markicevic/Cropix

KAISERSCHMARRN

Trebat će vam:

2 jaja
2 žlice šećera
150 ml mlijeka
180 g oštrog brašna
prstohvat soli
50 grama maslaca
Dodaci: džem, kompot, pire od jabuka...

Priprema:

Odvojite žumanjke i bjelanjke. Od bjelanjaka napravite čvrsti snijeg. Žumanjke pomiješajte s mlijekom, soli, šećerom i brašnom te sve dobro promiješajte. Lagano umiješajte bjelanjke. Maslac otopite na laganoj vatri. Ulijte smjesu u tavicu i čekajte da se tijesto zapeče s donje strane. Podijelite kajzeršmarn na manje dijelove kako biste ih lakše okretali. Okrenite komade zapečenog tijesta. Poslužite s pireom od jabuka, šećerom u prahu ili džemom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 10:18